Посланик Джон Байърли отново посочи корупцията като проблем на България

Корупцията в България остава наша голяма обща грижа, каза посланикът на САЩ в София Джон Байърли на церемонията по закриването на мисията на Американската агенция за международно развитие (USAID). Дипломатът увери, че САЩ ще подкрепят усилията за изкореняването ѝ и за утвърждаване върховенството на закона в България.

Преди 20 г. усетих неизползвания потенциал и несбъднатите мечти на България, каза още Байърли в речта си.

Като един от основните общи проблеми сега Джон Байърли открои икономическата сигурност, която за България се изразява в нарастване на доходите и заетостта. Друг общ приоритет ще бъде защитата на България и Америка от транснационални заплахи, каза още посланикът.

Сред темите за обща работа Джон Байърли посочи и опазването на природата в България. Той изтъкна като възможен модел за Европа етническото разнообразие у нас. Като обща цел посланикът открои и приобщаването на съседни на България страни към ЕС.

От 1990 г. насам американското правителство подпомага прехода на България към пазарно ориентирана демокрация. USAID е предоставила на българските институции и организации икономическа и техническа помощ за над 600 млн. долара. Програмите на USAID започват с предоставяне на хуманитарна помощ и подкрепа на първите демократични избори през 1990 г.

С присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. икономическата помощ за страната, основана на Закона за подкрепа на демокрацията в Източна Европа, ще бъде прекратена през септември 2008 г. Българо-американският инвестиционен фонд се трансформира във фондация "Америка за България".

Споделяне

Още от България