Последният шеф на Шесто в ДС предложен за държавно отличие

Димитър Иванов

Последният шеф на Шести отдел към управлението "Борба с идеологическата диверсия" на бившата Държавна сигурност, бивш вицепрезидент в "Мултигруп" и настоящ професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) Димитър Иванов е предложен за държавното отличие "Златен век-огърлие".

Идеята е на Съюза на архитектите и неговия председател арх. Георги Бакалов. Той се аргументира, че Иванов има доказани заслуги за културното наследство, включително създаването на музей "Арете" (частни колекции с предмети от античността и Средновековието), даренията му за паметници на Васил Левски и Стефан Стамболов, преподавателската му дейност в катедра "Културно наследство" на УниБИТ и многобройните му медийни изяви, съобщава сайтът Дневник.

По информация на сайта "Фактор", който публикува писмото на Бакалов, предложението се подкрепя и от директорите на НИМ и Военно-историческия музей, академик Стефан Воденичаров от БАН и ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев, също служител на ДС и "Мултигруп".

"Мултигруп" е и общото между двамата и настоящия министър на културата Вежди Рашидов, който не крие работата си за фирмата на убития Илия Павлов. В първия си мандат Рашидов вече получи почетен знак от фондацията на Иванов - "Арете-Фол". Като ръководител на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към УниБИТ, преди месец Иванов награди и Ахмед Доган с награда за лидерство на името на Стефан Стамболов.

От Министерството на културата заявиха, че всеки може да направи предложение за връчване на държавното отличие,но не става ясно дали ще го разгледат и ако да, кога.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?