Посолството на Израел в шок от решението на СОС да кръсти улица на Богдан Филов

Посолството на Израел в София е шокирано от решението на Столичния общински съвет, с което улица в София е именувана на Богдан Филов.

"Богдан Филов е министър-председателят на България, сложил подписа си под пакта за сътрудничество с хитлеристка Германия, подготвил за гласуване антисемитско законодателство и изпратил българска администрация в новите земи, която депортира тамошното еврейско население", се посочва в писмо на посолството.

Според израелските дипломати този акт "неминуемо слага неизличимо петно върху имиджа на българската столица и нейните управници".

В съобщението се посочва още, че е трудно да се проумее какви морални мотиви и основания биха могли да родят идеята за възхвала на Богдан Филов и нейното одобрение от страна на общинските съветници на София.

Предложението за преименуването на ул. "202" на "Проф. д-р Богдан Филов" бе внесено от общинския съветник от СДС Борислав Бориславов. При гласуването предложението за именуване бе подкрепено от ГЕРБ, ДСБ, СДС, "Атака", НДСВ, а БСП гласуваха "против".

Десните партии наблегнаха на интелектуалните качества на Богдан Филов и големите му заслуги за връщането на Южна Добруджа.

Вносителят на доклада Борислав Бориславов заяви по време на заседанието на СОС, че Филов е едно от имената на българската наука и интелигенция, които са най-жестоко наказани. Бориславов посочи, че предложението за поставянето на барелеф на Филов пред Националния археологически институт с музей е по искане на ръководството на БАН и на института.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?