Потъналият ирански танкер е оставил два огромни петролни разлива

Потъналият ирански танкер е оставил два огромни петролни разлива

Иранският танкер, който потъна в Източнокитайско море, е оставил два петролни разлива с обща площ 109 квадратни километра. Това съобщиха снощи китайските власти, предаде Ройтерс.

Сателитни снимки са регистрирали едно петно с повърхнина 69 кв. км. Вторият разлив с площ 40 кв. км е с по-малка дебелина и не така концентриран, се казва в съобщението на държавната океанска администрация. Плавателни съдове на китайската брегова охрана обикалят района, за да установят щетите.

Големият танкер "Санчи", превозващ 136 хиляди барела ултралек суров петрол, се сблъска на 6 януари с товарен кораб. Смята се, че целият екипаж на танкера от 30 иранци и двама бангладешци е загинал.

Потъването на "Санчи" в неделя причини най-голямото екологично бедствие от този тип от десетилетия насам.

 

Китайските власти установиха местоположението на потъналия ирански танкер в Източнокитайско море и планират да го изследват с помощта на специални роботи. Това съобщи Синхуа, цитирайки източник от транспортното министерство.

"Съдът се намира на 115 метра дълбочина. . . Едновременно с това се извършват дейности по изчистване на замърсяването. . . Разследването на обстоятелствата около крушението на танкера ще бъде извършено с подводни роботи", съобщи ведомството.

Телата на трима души от екипажа на танкера бяха намерени. Предполага се, че и останалите 29 са загинали.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?