Потомствени безработни са 40% от незаетите младежи

Потомствени безработни са 40% от незаетите младежи

Забелязва се тревожна тенденция за потомствена безработица у нас – 40 процента от младежите, които не са заети, са от семейства, в които родителите също не работят. Това сочи изследване на Българската стопанска камара, представено в Пловдив в четвъртък.

Според неговите данни близо 870 хиляди българи в трудоспособна възраст нито работят, нито учат. От тях 300 хил. са младежите. Годишно от пазара на труда отпадат между 30 хиляди и 40 хиляди души, а всяка година 40 хиляди младежи напускат страната. Една пета от тях са току що завършили средното си образование.

През 2050 г. от всеки петима българи трима ще бъдат пенсионери и само двама работещи, прогнозират още от БСК. Бизнесът изчислява, че за да се компенсира намаляването на работната сила, производителността на труда трябва да нарасне с 3-4 пункта.

Въпреки високата безработица, всеки втори работодател изпитва сериозни проблеми да намери кадри за ключовите си позиции. Над половината - 55%, от фирмите в страната казват, че не могат да намерят подходящи кадри. В същото време повече от половината висшисти работят на позиции, за които се иска само средно образование.

Разминаването между търсенето и предлагането, както и между образованието и позициите на пазара на труда, е огромно. Остър дефицит има за 190 професии и длъжности, изискващи средно образование. Най-остър е недостигът за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Голяма е търсенето и на висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори и финансисти.

Споделяне

Още от България