Повече генерали в МВР - наесен или догодина

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов е съгласен в МВР да има повече генерали, но в момента квотата не го позволява. Това обясни самият той преди заседанието на Министерския съвет. Петканов бе помолен да коментира изказването на главния си секретар ген. Бойко Борисов, който миналата седмица разкритикува министъра, че “ще се получи много рязък дискомфорт в МВР, ако президентът одобри предложението на правителството за шестимата нови генерали”.

В четвъртък миналата седмица, по предложение на вътрешния министър Георги Петканов, кабинетът предложи на президента да удостои с генерал-майорски звания шефът на полицейската академия в Симеоново полк. Калчо Таушанов, началникът на жандармерията полк. Живко Живков, както и шефовете на РДВР в София Румен Стоянов, в Бургас Красимир Петров, в Ямбол Димитър Ангелов и в Търговище Гецо Гецов.

Пак миналата седмица Борисов уточни, че по принцип подкрепя тези кандидатури, но с удостояването им със звания те ще задълбочат проблемите в МВР, а няма да ги решат.

Има определена процедура и тя е спазена, проведени са консултации с когото е необходимо, коментира днес МВР-шефът. По думите на Петканов “не може изведнъж да бъдат произведени 20-30 генерали, такава ни е квотата, така че живот и здраве, останалите наесен или догодина”. Търсен е баланс, при който да има представители на национални служби и на териториални служби, поясни министър Петканов. Сред регионалните директори са тези, показали най-добри резултати в борбата с престъпността - на Търговище и Ямбол. Обстоятелството, че са шефове на малки дирекции, не бива да е в техен ущърб, добави вътрешният министър. Той бе категоричен, че невинаги по-големият брой генерали предполага по-добра работа.

По думите на Петканов, ген.Борисов не е споделял с него притесненията си, споделени пред медиите. Предложенията са били обсъдени предварително и главният секретар е дал съгласието си, стана ясно от думите на министъра. Той призна, че първоначално предложенията са били за повече повишения, но те не са били одобрени от правителството. Какви са били причините за това, Петканов не обясни.

Според него няма да се получи дисбаланс от факта ,че шефът на НС БОП е полковник, а на РВДР – Търговище например е генерал. Важна е длъжността, а не званието, аргументира се министърът. Попитан дали няма да направи предложение за повишаването на ген. Борисов, Петканов отговори: Каквото е било необходимо съм го направил.

Пред журналистите МВР-шефът даде отлична оценка за работата на МВР-служители при потушаването на безредиците във видинския ромски квартал “Нов път”. Петканов бе категоричен, че не е имало демонстрация на сила и изпратените допълнителни полицейски служители и техника са били премерени и съгласувани според създалата се ситуация. Не са констатирани никакви нарушения, проблемът тлее, но засега е спокойно, бе оценката на Георги Петканов. В отговор на въпрос той каза, че в полицията вече са назначени над 32 роми и представители на турското малцинство, а други 47 се проверят, за да постъпят на работа в МВР.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?