Пожар опустоши Националния музей на Рио де Жанейро

Пожар опустоши Националния музей на Рио де Жанейро

Огромен пожар опустоши прочутия Национален музей на Рио де Жанейро, съобщиха информационните агенции.

Причината за пожара не е известна. Огънят пламнал след затварянето на музея.

Няма информация за пострадали. Нанесените щети обаче са неоценими и не могат да се възстановят. 

Музеят е създаден преди 200 години и съхранява 20 милиона ценни експонати за историята на Бразилия и на други страни. Музеят е част от Федералния университет на Рио де Жанейро, посочва АП.

Сред експонатите има египетска колекция, колекция с греко-романски артефакти, палеонтологична колекция, включваща скелет на динозавър, открит в района на Минас Жераис и най-старият човешки фосил, открит в Бразилия и наречен Лузия.

Кадри на бразилската телевизия Глобо показаха огромни пламъци да поглъщат сградата с площ 13 000 квадратни метра в северната част на Рио. Някои от залите са напълно разрушени.

"Днес е трагичен ден за Бразилия. 200 години изследователска работа и познания бяха изгубени", се казва в изявление на бразилския президент Мишел Темер.

Заместник-директорът на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте каза, че архивите на музея са изцяло унищожени, което значи заличени 200 години история.

Музеят е бил в миналото кралска резиденция. Той е бил основан от португалския крал Жуау Шести и е отворил врати през 1818 г.  Заместник-директорът му обвини бразилските власти, че не са обръщали внимание на музея и че не са оказали спешна помощ за модернизиране на сградата. Бидейки свързан с Федералния университет на Рио, музеят бе засегнат от бюджетни съкращения.

И докато пламъците няколко часа изпепеляваха всичко по пътя си, преподаватели, учени и студенти призоваха за протест пред опустошената сграда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят