Пожарът край Югово вече не застрашава хората

Около 170 огнеборци, лесничеи, доброволци и военни продължават битката с огъня

Вече няма опасност за хората в родопските села Югово и Нареченски бани, след като дъжд падна в района на бушуващите седми ден пожари. Все още обаче продължава борбата с огъня, който на места се разраства, възникват и нови огнища, но по-далеч от селищата. Очакват се обаче вечерта нови дъждове, които да помогнат на изнемогващите пожарникари, доброволци и военни, участващи в потушаваните на пламъците.

Това съобщи началникът на аварийно-спасителния отряд в пловдивската пожарна Димитър Бришимов.

Почти е завършена и втората просека по цялото било в посока Нареченски бани. Първата над Югово е завършена. Тази вечер ще бъде поставена охрана на един опасен участък, който е край Наречен, но не застрашава населеното място, каза той пред БТА.

Близо 170 военнослужещи, доброволци, пожарникари и служители на горските стопанства "Лъки" и "Хвойна" участват в гасенето на огнищата, както и 9 пожарни автомобила, два в Югово и 7 – в района на близкия връх. В борбата с огъня се включи и военен хеликоптер "Кугар", който обаче бе оттеглен заради влошени метеорологични условия.

До момента доброволците са прокопали стотици метри дълбоки просеки за да спрат настъплението на стихията. Сухото, горещо и ветровито време и непроходимата местност обаче обезсилват техните усилия, понеже се появяват нови локални огнища, разказва доброволецът Халил Бекир-Ефендиев пред БНР. По негови впечатления положението става опасно и пламъците са на около километър от първите къщи на Югово. Затова той апелира към всички способни да помогнат, да се присъединят към доброволците, които не достигат.

По уверенията на шефа на пожарникарите Димитър Бришимов обаче, няма никаква опасност за селото и там са предприети необходимите защитни мерки.

"Пазим първите десетина къщи от селото. Правим просеки на ръка, защото теренът е много стръмен и тежка техника не може да стигне там. Дори и много хора не могат да работят там", заяви кметският наместник на Югово Младимир Гаджуров.

По думите му около 40 души живеят сега в Югово, хората имат готовност да се евакуират при нужда.

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски е докладвал в община Асеновград, че няма място за паника или притеснение. Той самият е част от доброволците, които няколко дни подред се качват високо в планината, за да помогнат на огнеборците.

Ситуацията с пожара до село Югово е овладяна, обяви още сутринта служебният премиер Стефан Янев преди началото на заседанието на Министерски съвет.

"При неблагоприятно развитие на ситуацията има готовност летателната техника от българската армия да помогне с потушаване от въздуха, в готовност има един хеликоптер и други два са в наличност, така че надяваме се при неблагоприятно развитие на обстановката да имаме достатъчно, както жива сила на терен, така и летателна техника, която да помогне за потушаването на пожара", коментира Янев.

Заради случващото се в Родопите са проведени и разговори с други съседни държави, които при необходимост, каквато засега не се налага, да се включат в потушаването на пожара, обясни още служебният премиер.

Споделяне

Още от България