Пожари в северна Хърватия, буря и дъжд на юг по адриатическото крайбрежие

Пожари в северна Хърватия, буря и дъжд на юг по адриатическото крайбрежие

Пожарникар загина при потушаването на горски пожар в северната част на адриатическото крайбрежие, в селището Мошченичка Драга, на полуостров Истрия, съобщи агенция Франс прес, позовавайки се на хърватската телевизия. Пожарът накрая бил потушен.

Друг пожар, избухнал близо до адриатическия град Риека, на 180 км югозападно от Загреб, достигна курортите Селце и Нови Винодолски благодарение на разпалващия го силен вятър.

Туристите от два къмпинга в Селце бяха евакуирани. Не се съобщава броят на евакуираните хора, но се посочва, че къмпингите имат капацитет за около 2000 души.

По хърватското адриатическо крайбрежие духат силни ветрове, надхвърлящи 100 км/час, което изключително много затруднява борбата с пожарите.

Буря с ураганен вятър и дъжд вече втори ден затруднява движението по адриатическото крайбрежие на Хърватия и наложи затваряне на пътища и спиране на фериботи.

Хърватският автоклуб съобщи сутринта, че е затворен участък от автомагистралата Загреб-Сплит, а по обиколния път, по който се пренасочват колите, се е образувала 6-километрова колона от автомобили. Заради бурята са затворени и други автомагистрали, а по някои пътища е разрешено движение само в едното платно с ограничение на скоростта до 40 километра в час.

Заради падналия пороен дъжд някои пътища в централната и северозападната част на страната са мокри, а на пътя Карловац-Книн има свлачище, заради което движението е ограничено.

Прекъснати са фериботните линии към островите Раб, Паг и Црес и редовните линии на катамарани в района на Риека.

Споделяне

Още от Балкани