Права ли е била охраната да не пусне роми в съда

Права ли е била охраната да не пусне роми в съда

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) решава до края на месеца дали четирима български граждани от ромски произход, които не са били допуснати в Пловдивския окръжен съд (ПОС), са били дискриминирани по етнически признак. Това стана ясно от последното заседание по случая в сряда.

Сигналът е подаден от Асоциацията за европейска интеграция на човешките права (АЕИЧП) – Пловдив, срещу Министерството на правосъдието.

Охраната в ПОС е отказала да пусне в сградата четиримата роми - Митко Костадинов, Сашо Юруков, Ангел Михайлов и Милко Стоянов, които искали да присъстват на открито заседание на едно от делата за фалиралите банки.

Според жалбоподателите гражданите не са били допуснати в съда, защото са от ромски произход. Четиримата е трябвало да представят не само лична карта, но и призовка, което не е задължително.  

Откритите заседания на съда са достъпни до всички граждани.

На предното заседание потърпевшите заявиха, че се чувстват обидени, тъй като другите граждани са влизали без проблем в съда след представяне на документ за самоличност.

В сряда като доказателство бе представен и запис, направен от местна телевизия, на който се вижда как потърпевшите не са допуснати в съда. На видеозаписа се вижда как служител на охраната приканва четиримата роми да напуснат сградата, но звукът е много лош и не може да се чуе каква причина посочват полицаите.

След инцидента ромите заявяват пред местни журналисти, че са били изхвърляни като “мръсни котета” и това ги е обидило.

Адвокатът Гинка Черничерска от АЕИЧП заяви, че случаят е показателен за трайната практика на Съдебната палата в Пловдив, където често ромите не са допускани до заседания, дори и като свидетели.

Тя даде пример със случай, на който лично е свидетел. Нейни клиенти от ромски произход не са били допуснати в съда, въпреки че са били свидетели по дело. “Охраната ги пусна, едва след като аз и моята колежка се намесихме”, коментира тя пред Mediapool.

Към случая е приложено и писмо от председателя на пловдивската адвокатска колегия Емилия Недева, която също се оплаква, че недопускането на роми в съда е честа практика.

Юрисконсултът Елина Георгиева, представляваща Министерството на правосъдието, оспори твърденията на жалбоподателите. Според нея става въпрос за единичен случай, по който комисията трябва да се произнесе дали е дискриминационен или не.

Тя цитира писмо на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, в което се признава, че има проблеми с достъпа на граждани до съда. В писмото обаче се посочва, че това се отнася до всички граждани, а не само за роми, каза Георгиева пред Mediapool.

Според нея в конкретния случай не става дума за дискриминация, а по-скоро потърпевшите са оценили ситуацията твърде субективно. На предното заседание те признаха, че тогава за първи път са ходили в съда и е възможно да се реагирали твърде чувствително, допълни Георгиева.

Споделяне

Още от България