Правителствен анализ: Брекзит ще направи Великобритания по-бедна

Филип Хамънд

Великобритания ще бъде по-бедна, след като напусне ЕС, отколкото ако бе останала в него, независимо какво търговско споразумение е постигнала с блока. Това сочи анализ на британското правителство, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.

Според доклада 15 години след датата на излизане брутният вътрешен продукт ще бъде с 0,6 на сто по-нисък, отколкото би бил, ако страната бе останала в ЕС. Това е при условие, че Обединеното кралство запази гладки търговски отношения с блока. Ако напусне без сделка и пред търговията има значителни бариери, икономиката ще бъде с до 9,3 процента по-малка.

Данните анализират широка гама възможности, от напускане без споразумение до оставане в единния пазар за стоки и услуги.

Докладът не анализира конкретната сделка, договорена миналата седмица. Експертите обаче оценяват, че при условия, подобни на предвидените в нея, икономическият удар ще бъде сравнително по-слаб.

Британският финансов министър Филип Хамънд, който говори преди правителството да представи анализа си на икономическите последици от различните сценарии за Брекзит,
заяви, че планът на премиера Тереза Мей е най-добрият за икономиката на страната.

Хамънд заяви, че оставането в Европейския съюз би било най-добре за Великобритания от чисто икономическа гледна точка.

Ако единственото съображение беше икономиката, то анализът ясно показва, че оставането в Европейския съюз би бил по-добър резултат за икономиката, но не с много, каза Хамънд в ефира на телевизия Би Би Си.

"Сделката на премиера донесе изключително голям резултат, който е близък до икономическите ползи при оставане (в ЕС)", допълни Хамънд.

Той отрече правителството да се опитва да сплаши законодателите с цел да се откажат от противопоставянето си на плана Мей в перспективата на парламентарния му вот, насрочен за 11 декември. Не се опитвам да плаша никого, подчерта Хамънд.

Още по темата
Още от Европа

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?