Правителствен анализ: Брекзит ще направи Великобритания по-бедна

Филип Хамънд

Великобритания ще бъде по-бедна, след като напусне ЕС, отколкото ако бе останала в него, независимо какво търговско споразумение е постигнала с блока. Това сочи анализ на британското правителство, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.

Според доклада 15 години след датата на излизане брутният вътрешен продукт ще бъде с 0,6 на сто по-нисък, отколкото би бил, ако страната бе останала в ЕС. Това е при условие, че Обединеното кралство запази гладки търговски отношения с блока. Ако напусне без сделка и пред търговията има значителни бариери, икономиката ще бъде с до 9,3 процента по-малка.

Данните анализират широка гама възможности, от напускане без споразумение до оставане в единния пазар за стоки и услуги.

Докладът не анализира конкретната сделка, договорена миналата седмица. Експертите обаче оценяват, че при условия, подобни на предвидените в нея, икономическият удар ще бъде сравнително по-слаб.

Британският финансов министър Филип Хамънд, който говори преди правителството да представи анализа си на икономическите последици от различните сценарии за Брекзит,
заяви, че планът на премиера Тереза Мей е най-добрият за икономиката на страната.

Хамънд заяви, че оставането в Европейския съюз би било най-добре за Великобритания от чисто икономическа гледна точка.

Ако единственото съображение беше икономиката, то анализът ясно показва, че оставането в Европейския съюз би бил по-добър резултат за икономиката, но не с много, каза Хамънд в ефира на телевизия Би Би Си.

"Сделката на премиера донесе изключително голям резултат, който е близък до икономическите ползи при оставане (в ЕС)", допълни Хамънд.

Той отрече правителството да се опитва да сплаши законодателите с цел да се откажат от противопоставянето си на плана Мей в перспективата на парламентарния му вот, насрочен за 11 декември. Не се опитвам да плаша никого, подчерта Хамънд.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа