Правителство ще създаде агенция за електронното управление

Румяна Бъчварова, снимка БГНЕС

Правителството ще създаде изцяло нова държавна структура, която ще отговаря за изграждането на електронното управление, съобщи правителствената пресслужба в петък вечерта.

Концепцията за създаването на новата Държавна агенция “Електронно управление“ вече е била обсъдена на заседанието на Съвета за административна реформа.

“Със създаването на агенцията се цели да се постигне повече оперативност и стабилност, както и да се ускори работата по електронното управление“, коментира вицепремиерът по държавната администрация Румяна Бъчварова. Формирането на агенцията ще стане чрез преструктуриране на органите, които към момента са отговорни за електронното управление.

Агенцията ще отговаря за стратегическото планиране и бюджетното програмиране на политиките за електронно управление. Отделно ще поддържа техническата инфраструктура, информационните центрове и комуникационната мрежа на държавната администрация.

"Очаква се икономическите ефекти и ползи от реализирането на най-приоритетните мерки на агенцията в областта на е-управлението да бъдат в размер на над 1 млрд. лева годишно", се казва в съобщението на правителството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?