Правителство в оставка: Милиони за пътища до манастири и за детски градини

Правителство в оставка: Милиони за пътища до манастири и за детски градини

2,4 млн. лева по бюджета на Столична община отпусна днес правителството на своето редовно заседание. Средствата са предназначени за основен и текущ ремонт на две пътни отсечки, водещи до два от най-големите и красиви манастири около София. От тази сума 1,8 млн. лева се отпускат за пътя до Клисурски манастир "Света Петка", а 600 000 лева са за пътя до Дивотинския манастир "Света Троица", съобщи пресцентърът на кабинета в сряда.

Премиерът в оставка Бойко Борисов отбелязал по време на заседанието, че правителството правилно е управлявало пандемията, благодарение на което новите случаи на коронавирус у нас намаляват и храмовете у нас са останали отворени. "Ние единствени в света не затворихме църквите и манастирите от миналия Великден досега и Бог ни помага. Без Господ нищо не може да се направи", заявил Борисов.

Игуменът на Дивотинския манастир "Света Троица" Архимандрит Пахомий благодарил за отпуснатите средства. "В този труден момент за целия свят и за българския народ ние видяхме колко много хора имат нужда от връзка с Бога - да отидат да се помолят и да намерят някакво утешение", заявил той.

Игумения монахиня Филотея от манастира "Св. Петка" в село Клисура отбелязала, че в момента пътят до храма е в лошо състояние и пътуването до него, особено през зимните месеци, е затруднено.

Отец Георги, ефимерий на Клисурския манастир "Света Петка" изразил своето задоволство от отпуснатите средства, благодарение на които храмът ще бъде по-достъпен за вярващите.

Правителството в оставка отпусна и 1 276 986 лв. за изграждане на три нови детски градини и за реконструкция на две гимназии, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Средствата са за дейности по линия на тригодишната Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища.

От тази сума 277 688 лв. са за изграждане на детска градина в кв. "Горно Езерово" в Бургас. 559 908 лв. ще бъдат вложени в продължаване на реконструкцията на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас.

За нова детска градина в село Долно Дряново, община Гърмен, се отпускат 350 868 лв. С финансовата подкрепа ще стартират дейностите по изграждане, към които е включено обзавеждане и оборудване на сградата и облагородяване на дворното пространство.

56 165 лв. се осигуряват за плащания на част от строителните дейности по изграждането на детска градина в село Горно Краище, община Белица. А с 32 357 лв. са за ремонт в Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев.

По тригодишната програма на Министерството на образованието и науката са одобрени общо 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини, и за надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. "А в рамките на три години ще бъдат отпуснати общо 210 милиона лева", заявил министър-председателят Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?