Правителството и синдикатите отново с различни варианти на преговорите

Омерзени от отношението на правителството, учителите склониха на средна брутна заплата от 648 лв. за целия сектор, стана ясно от официалното писмо на Единния национален стачен комитет (ЕНСК) от понеделник. Регионалните структури на учителските синдикати на КНСБ и „Подкрепа” в страната дадоха мандат на представителите си да подпишат от тяхно име за средна брутна заплата в сектора от 648 лв. към 1 юли 2008 година. Преговорите между двете страни приключиха малко преди 18 часа и се очаква вечерта правителството да представи своите разчети.

Според председателя на КНСБ Желязко Христов, изготвен е проект, според който от 1 януари догодина ще се начислява и допълнителна 13-та работна заплата към базовото възнаграждение. Това прави 3 пъти по 20 на сто увеличение до 648 лв. брутна заплата в сектора.

За пореден път преди да започнат преговорите от МОН и ЕНСК не са единни по отношение на информацията по какви финансови параметри се водят преговорите. Министърът на образованието Даниел Вълчев отрече да са се споразумявали за 13-та заплата. Твърдението му предизвика Желязко Христов, който го обвини в лъжа.

Според Атанас Кацарчев, съветник на финансовия министър Пламен Орешарски, се работи и по двата варианта за увеличаване на преподавателските възнаграждения – и на правителството и на синдикатите. Разликата във вариантите между двете оферти е около 120 лв. Правителственият вариант дава на учителите средна брутна заплата от 648 лв. към първи юли 2008 година, а синдикатите искат три пъти увеличение от 20 на сто от 1 Октомври 2007 г.,  1 януари и 1 юли 2008 година.

В писмото на ЕНСК се уточнява, че тази седмица ще се обърнат към обществените организации на родителите и други синдикални общности за подкрепа. Стачката започва да се разраства, коментира днес лидерът на КНСБ Желязко Христов, а не намалява.

Учителите се чувстват омерзени от начина, по който правителството преговаря с тях и се опитват да манипулират обществото и медиите. Продължават и опитите да се разделят исканията на стачните комитети от тези на самите учители.

Седмица преди местните избори премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев демонстрира още по-ясно, че няма намерение да отстъпи. Преди дни той обяви споразумение с трите синдиката за 650 учителска заплата от 1 юли догодина. След това обаче синдикалните централи отрекоха да са давали такова съгласие и спуснаха на подразделенията си в страната проект, според който заплатата на учителите да стане 720 лв., а на непедагогическия персонал около 420 лева. Това прави 650 лв. брутна работна заплата за целия образователен сектор.

Все още не е ясно дали ще има споразумение на по-високо ниво. От ЕНСК призоваха преподавателите да не протестират, докато се обсъжда вота на недоверие.

Споделяне

Още от България