Правителството контролира съдебните органи в Либия

Съдебните органи в Либия са контролирани от правителството, а гражданите нямат право нито на честен и открит процес, нито на законен адвокат. Това се казва в годишния доклад на САЩ за човешките права и демокрацията в света, публикуван на уеб-страницата на Държавния департамент.

В Либия има много случаи на масови екзекуции, отвличания, своеволни арести и задържане на хора, които не получават право на свиждане. Широко разпространени са изтезанията и други унизителни методи, ограничена е свободата на словото, печата и събиранията, забранено е създаването на независими правозащитни организации, се казва още в доклада за 2003-2004 г. със заглавие "Подкрепа за човешките права и демокрацията".

Жените и религиозните и етнически малцинства продължават да са обект на насилие и дискриминация. "Тези и много други проблеми допринасят за изключително тежкото положение на човешките права в Либия", се казва в документа.

Като положителен момент в доклада се посочва решението на Либия от декември м.г. да елиминира всички програми за оръжия за масово поразяване. Въпреки че връзките на САЩ с Либия са на ниско ниво, този ход дава възможност за подобряване на отношенията, смята Държавният департамент. Отбелязва се, че за първи път от 1980 г. американски дипломати са базирани в Триполи. Либия обаче остава в списъка на Вашингтон със страни, подкрепящи тероризма и не може да получава помощи от САЩ.

В частта, посветена на Джамахирията, се припомня сключеното от Триполи споразумение за плащане на компенсации за атентата над шотландското градче Локърби, като се отбелязва, че американската дипломация е изиграла централна роля за това решение на Либия. На 15 август 2003 г. Либия предаде писмо на председателя на Съвета за сигурност на ООН, в което пое отговорност за действията на свои служители във връзка с атентата, съгласи се да плати компенсации, отхвърли тероризма и обеща да сътрудничи на бъдещо разследване на случая.

През февруари 2004 г. представители на правозащитната организация Амести интернешънъл бяха поканени в Либия, където се срещнаха с министрите на външните работи и на правосъдието.

В доклада се казва също, че САЩ неколкократно са изтъквали необходимостта Либия да предприеме стъпки за подобряване на човешките права. В края на миналата година Фондация Кадафи под ръководството на Сейф ал Ислям ал Кадафи извърши инспекции в някои затвори и заяви, че е необходимо да бъдат подобрени условията в либийските затвори, сочи документът.

Доклада за 2003-2004 г. със заглавие "Подкрепа за човешките права и демокрацията"

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: