Правителството отпуска 3 млн. лева на община Хайредин

Държавата поема грижата за язоворите, които общините не могат да поддържат

Правителството отпуска 3 млн. лева на община Хайредин

Правителството ще даде 3 млн. лева на община Хайредин за ремонт на проблемните язовири, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той свика в събота извънредно заседание на кабинета заедно с кметове и областни управители от Северозападна България, за да обсъдят мерки срещу преливането на реки и язовири в региона при снеготопенето.

Парите ще бъдат отпуснати със специално постановление, стана ясно от думите на Борисов.

“Те трябва да минат през обществени поръчки, ще минат години, ще се обжалват. Дотогава страховете на хората стоят. Това, което ме вбесява най-много е, че слушам само как нещо не може да стане. За нещо трябвало специално постановление, което не можело да се направи, защото било в разрез с обществените поръчки“, обяви премиерът.

Премиерът съобщи още, че е провел срещи с хидроинженерите от Враца, които се занимават с това.

"Седем хиляди язовира. Държавните, които са на НЕК, големите, имаме фирма (обяснявам на тези колеги, които не са в темата). Ще вземем едно постановление днес, ще им дадем 3 милиона лева на Хайредин да отидат да правят язовирите. Само че те, докато ги направят, трябва сега да минат през обществени поръчки – още години ще минат – ще дойдат, ще ги обжалват и до тогава страховете на хората стоят. И това го правим години наред!", каза още Борисов.

За да се спести време, той лансира идея на министъра на икономиката Емил Караниколов - да се направи "отделна компания, аварийна, само с това да се занимава".

"Дали да ползваме на НЕК, тези, които ремонтират държавните язовири и които ги наблюдават и работят по тях. Ще питам и колегите от Врачанско какво мислят, защото толкова години се занимават. Снощи, когато си говорех с кмета, той ми казва: "Нито за риба го ползваме този язовир, нито за електроенергия, нито за напояване". Само че, това отговаря на въпроса: "Като не са нужни, защо не ги източите и няма да има язовир и няма да има проблем". Защото инженерите казват, че може един път на 100 години да дойде вълна, а като гледате как се развиват природните и климатични промени, тя ще дойде. Всъщност, тази каскада е да успокои водата и да не залее надолу по-голяма площ, ако дойде с по-голяма скорост. Днес искам пак му казах на кмета вчера, че най-малкият проблем в случая са парите. Въпросът е как незабавно да го направим", казва Бодиров. 

И продължава: "Сега поне имаме структура, която следи качеството, следи кое е аварийно, предаварийно. Но хората какво си мислят, когато вечерта има дадат информация за предаварийна ситуация. Веднага започват да се плашат – вече един път, два пъти, три пъти ставаха наводнения. И задават въпроса "Какво правите?". А ние правим много, а резултат – много малък. Дори колегите казват, че не е формулирано кое точно е язовир, защото има много такива малки микроязовирчета, които по време на дъждовете се пълнят и след това създават проблеми".

След заседанието на правителството вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че е време да има структура, която да може да реагира веднага и да осигурява техническа готовност на язовирите.

По думите на министъра на икономиката Емил Караиванов язовирите, които не могат да бъдат управлявани от общините, ще бъдат прехвърлени на държавната структура. Той обяви, че ще бъдат подготвени законодателни промени, които ще дадат възможност на общините в кратък срок да изразяват мнението си дали могат да управляват язовирите или не. В случай че не могат, то ще бъде прехвърлено на държавата.

 

 

 

Споделяне

Още от България