Правителството праща на страни от ЕС списък с успехите си

Правителството е изпратило списък с постигнати конкретни резултати през двата месеца на управлението си до страните членки на ЕС, които настояват за по-строги санкции към България. Това съобщи външният министър Румяна Желева в четвъртък след заседание на парламентарната комисия по европейските въпроси.

Ден по-рано стана известно, че Холандия официално иска обвързването на механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи с присъединяването на страната към Шенген.

Според Желева позицията на Холандия се подкрепя от съвсем малко други страни членки, броят на които непрекъснато намалявал.

От МВнР твърдят неофициално, че към момента става дума за още две държави освен Холандия. Друга страна е променила позицията си в ползва на България тази сутрин.

Външно министерство възнамерява да изпраща регулярни писма с успехите на правителството до страните членки, като Желева е на мнение, че не трябва да се чакат някакви големи постижения, за да бъдат информирани европейските партньори за постиганите от страната ни текущи резултати.

В изпратеното вече писмо са приложени конкретните стъпки на прокуратурата и други институции в изпълнение на препоръките на ЕК от последния доклад за България.

Посланикът на Швеция у нас Пол Бейер, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, заяви пред журналисти, че не вижда необходимост от разширяването на механизма с присъединяването ни към Шенген. "Много сме обнадеждени от първите два месеца на новото правителство и мерките, които предприема за решаване на проблемите", добави посланик Бейер, след като представи приоритетите на шведското председателство пред парламентарната комисия.

До 15 септември ЕС трябва да излезе с обща позиция за България, посочи Желева.

Холандското правителство обяви, че напредъкът в Румъния и България не е адекватен и двете страни все още правят твърде малко, за да се справят с корупцията и организираната престъпност. Управлението на европейските фондове също е далеч под необходимото ниво. Холандия ще продължи да настоява за подобряване на положението в двете страни до достигането им на европейско ниво. Ако това не се случи, ще има сериозни последствия за трансфера на еврофондове за двете страни и присъединяването им към Шенгенската зона, се посочва в позиция на холандското правителство.

В средата на юли холандският вестник "Хандсблад" съобщи, че група страни членки на ЕС, включваща Великобритания, Франция и Холандия, призовава за по-строги санкции срещу София.

Според външно министерство Франция вече не е част от тази група, не се коментира обаче каква е позицията на Германия.

Първото премиерско посещение на Борисов в Брюксел е следващата седмица, като той ще води голяма правителствена делегация, която трябва да издейства отстъпки и отсрочки от ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа