Правителството прекрати два концесионни договора с "Дано-Р"

Правителството прекрати едностранно да концесионните договора с "Дано-Р" за добив на скалнооблицовъчни материали заради неизпълнение на задълженията, съобщи правителствената информационна служба.

Единият договор е от 2004 г., а другият от 2008 г. и са за находищата "Пръшковица" и "Спанчевци", разположени на територията на област Монтана.

Причина за прекратяването на договорите е спиране на действието на концесията през март 2013 г. и неизпълнение на парични задължения от страна на концесионера, е посочено в правителственото съобщение.

Това са първите развалени концесионни договори заради неплащане на концесионното възнаграждение, каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. По думите ѝ още 13 подобни случая са в процес на разглеждане и предстои да бъдат прекратени и тези концесионни договори.

След трагедията в рудник "Ораново" край Симитли, при която загинаха четирима миньори, икономическият министър Драгомир Стойнев нареди преглед на всички концесионни договори.

При проверките се обръща специално внимание дали концесионерите редовно плащат концесионната си такса, отбеляза Даниела Бобева.

Споделяне

Още от Бизнес