Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството прие промени в Съдебния закон

0 коментара

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) прие днес правителството, съобщи информационната служба на кабинета. Проектът урежда практическото прилагане на конституционните промени, свързани с мандатността на ръководните длъжности, имунитета и несменяемостта на магистратите.

Нито един представител на Министерство на правосъдието не се яви пред журналисти след заседанието на кабинета, за да разясни проекта, независимо от това, че той е публикуван в интернет-страницата на министерството.

От 3 на 5 години се увеличава продължителността на необходимия стаж, след който магистратите придобиват статут на несменяемост, предвижда проектозаконът. Заедно с това се въвежда и изискване за положителна атестация за прослужения период, като статут на несменяемост се придобива след решение на Висшия съдебен съвет (ВСС). В същото време е предвидено съдиите, прокурорите и следователите, които към 30 септември 2003 г. не са навършили тригодишен стаж на заеманата от тях длъжност, да стават несменяеми след навършване на 5-годишен стаж.

Въвежда се ново основание за загубване на статута на несменяемост - тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. В съответствие с Конституцията се преформулира съществуващото основание за освобождаване "при пенсиониране" в "навършване на 65-годишна възраст".

В законопроекта е предвидено Висшият съдебен съвет в срок до 31 март 2004 г. да назначи административните ръководители в съдебната власт - съдилища, прокуратури, следствени служби.

Разширяват се правомощията на Висшия съдебен съвет, свързани с назначаването, освобождаването, преместването на магистрати, определяне броя на административните ръководители, както и при придобиването статут на несменяемост на магистратите, като в тези случаи решението може да се вземе и по искане на една пета от членовете на ВСС.

Само тази квота, а не отделни членове на ВСС, ще може да предлага кандидати за председатели на върховните съдилища - касационен и административен, и за главен прокурор.

С приетите изменения в закона имунитетът на магистратите се ограничава до "функционален". Той предвижда гражданска и наказателна неотговорност за служебни действия и актове, както и необходимо разрешение от Висшия съдебен съвет магистрати да бъдат задържани и да им се повдига обвинение, пак по повод на служебни действия и актове. Целта на този ограничен имунитет е да гарантира независимост на магистратите при решаване на делата. Едновременно с това за всички техни действия извън службата им те ще носят отговорност на общо основание.

Създават се и три постоянни комисии към ВСС - Комисия по предложенията, Комисия по атестирането и Конкурсна комисия. Те ще подпомагат съвета при осъществяването на някои от правомощията му по ЗСВ.

С одобряването на проекта се изменят разпоредбите за дисциплинарната отговорност на магистратите. Предвидени са отделни процедури за налагане на дисциплинарни наказания на магистрати, на административни ръководители, на съдия-изпълнители и на съдии по вписванията. За бързина и ефективност на дисциплинарното производство се въвеждат различни процедури за налагане на по-леките наказания и за по-тежките.

С измененията в закона се създават разпоредби, регламентиращи правилата за провеждане на конкурс за избор и назначаване на младши съдии и младши прокурори. Конкурсите ще се провеждат от Конкурсната комисия към Висшия съдебен съвет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.