Правителството разтуря подготвения бежански лагер край Плевен

Правителството се отказа да прави бежански лагер в Телиш и военни камиони откарват обратно имуществото, мобилизирано към края на миналата година в бившото военно поделение на селото, съобщи bTV.

През ноември 2013 г. държавата реши да преустрои базата в лагер, в който да бъдат настанени голям брой бежанци. Местните жители обаче се вдигнаха на бунт и се зарекоха с тела да препречат пътя на превозните средства, които евентуално биха превозили в Телиш имигрантите.

 

В началото на януари обаче ръководството на МВР уведоми областния управител на Плевен Илиян Йончев, че "към момента не се предвижда да бъдат преустройвани или изграждани нови центрове за настаняване на бежанци в страната", включително и в Телиш. Това сложи край на притесненията на местното население.

 

Въпреки това лагерът на място беше изграден. В поделението има 106 сгради, включително и сграда с възможност да бъде преустроена в детска градина. Сега държавата трябва да изнесе всичко, което е докарала и изградила в бившата казарма. Коли на военните, пожарната и полицията на Плевен пристигат в селото с цел да изнесат имуществото.

 

Това също струва немалко пари на хазната. По тази причина акцията ще мине под формата на обучение.

 

"Доволен съм от развитието на ситуацията. Тук нямаше как да се състои бежански лагер. Зад нас застанаха две министерства – на икономиката и отбраната. Това, което се готвеше тук, по същество беше концлагер”, коментира пред бТВ Марин Шкодров, полк. oт резерва, който оглави протестите в Телиш срещу настаняването на имигранти.

Споделяне

Още от България