Правителството ще обяви кандидата за шеф на ООН в най-благоприятния момент

Даниел Митов

Българското правителство ще обяви кандидатурата си за генерален секретар на ООН в "момента, в който условията са най-благоприятни за нейния успех", заяви външният министър Даниел Митов.

"В това има и елемент на тактика. Ние не трябва да спекулираме с имена, а да залагаме на качествата, които стоят зад тях. Едно от най-важните качества на кандидатурата ни трябва да бъде нейната способност да постигне консенсус между онези държави - членки на ООН, от които на практика зависи изборът на генерален секретар на организацията, а това са постоянните членки на Съвета за сигурност", каза Митов в интервю за БТА.

Сред фаворитите за поста се спрягат Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, но правителството все още не е обявило официалната си кандидатура за поста.

"България ще заложи на разпознаваема фигура, която може да постигне този консенсус. Но така или иначе, това е процес, който е свързан с много дипломатическа работа, а не с медийни спекулации", каза Митов.

Вторият и последен мандат на Бан Ки-мун като генерален секретар изтича в края на 2016 г. Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН направиха първата стъпка към вдигане на завесата на секретността при избора на заместника му като изпратиха общо писмо до страните членки да предложат кандидатури за поста.

В коментар на събитията в ДПС Митов посочи, че "нашите партии не трябва да забравят, че те са на първо място механизъм за защита на България и българския национален интерес".

"Не мога да толерирам алтернативен прочит на техните цели. Всеки субект, който поема друг ангажимент, различен от националния, трябва да бъде укорим. Не може да те избират българските граждани, а да работиш за руския или за турския интерес. Това е моята реплика спрямо всеки човек, лоби или партия, без значение цвета ѝ, които компрометират с действията си България - вътрешно- или външнополитически", каза Митов.

Той съобщи още, че в момента ведомството проучва възможността да продаде или отдаде под наем български имоти, разположени в Манагуа, Букурещ и Ню Джърси.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?