Правната комисия отхвърли президентското вето върху новите правила за отчуждаване на имоти

Правната комисия отхвърли президентското вето върху новите правила за отчуждаване на имоти

Правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента върху новите правила за ускорено отчуждаване на имоти за обекти от национално значение. Това стана ден след като държавният глава Румен Радев върна промените в Закона за държавната собственост за ново разглеждане в парламента.

Очаква се в сряда депутатите да прегласуват отново промените в Закона за държавната собственост.

Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" направиха промените с цел да се ускори отчуждаване на имоти за изграждането на обекти с национално значение, като магистрали, газопроводи, пристанища, индустриални зони и др. За целта се дава възможност за предварително изпълнение на отчуждаването на имоти за държавни нужди.

Държавният глава подкрепя основната цел на промените в закона. Той обаче смята, че няма ясни критерии, по които правителството обявява обектите с национално значение. Така много частни имоти може да бъдат засегнати без гаранции, че наистина става въпрос за обекти за общо ползване в обществен интерес, мотивира се държавният глава.

Той възразява и срещу обезщетяването по различен начин на дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, което ги поставя в неравноправно положение. Това създава сериозен риск за забавяне на важните национални обекти, вместо да си ускори, смята президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес