Правосъдният министър отхвърли затворническия натиск за амнистия

Проектът на закон за амнистията няма да бъде оттеглен въпреки протеста на затворниците, заяви във вторник министърът на правосъдието Георги Петканов след двучасови разговори с лишените от свобода в Пазарджишкия затвор. През последния ден там са обявили гладна стачка 373 затворника, а 140 души са отказали да отидат на работа.

Въпреки това обстановката се определя от властите като спокойна. По думите на директора на затвора Веселин Коцев стачката е в резултат на “натиск” от страна на 30-ина рецидивисти с тежки присъди, които подстрекават останалите да участват в протеста.

Стачка в понеделник обявиха още в Софийския и в Плевенския затвор.

Според Петканов голяма част от исканията на лишените от свобода са основателни като те засягат подобряването на битовите условия и осигуряването на работа. В същото време той добави, че сред 15-те искания фигурира и това за всеобща амнистия и отпадане на излежаване на присъди с натрупване, което е “абсурдно”.

“Амнистията е политически акт на хуманност и милосърдие, което държавата проявява и тя няма да бъде обявена под натиск на затворниците, а по волята на държавата”, каза Петканов.

Според одобрения от правителството в началото на месеца проект на амнистия по повод приемането на България в ЕС,  между 1300 и 1500 лишени от свобода ще бъдат предсрочно освободени. В частта си за рецидивистите проектозаконът засяга тези от тях, които имат да изтърпяват под 3 месеца от присъдите си. Техният брой е около 30 души. 

Предсрочното освобождаване засяга осъдените за неумишлените престъпления, изтърпяващи наказание до пет години, и признатите за виновни за леки умишлени престъпления  с присъда до три години. От нея ще се възползват още непълнолетните с остатък от присъдите си до 2 години, осъдените за първи път, имащи да “излежават” до една година  и майките с две или повече деца, които трябват да изтърпяват още 3 години. 

Очаква до края на месеца законопроектът да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.

Споделяне

Още от България