Правозащитници осъдиха екзекуциите в Ирак

Правозащитници осъдиха екзекуциите в Ирак
Ирак е на четвърто място по изпълнение смъртни наказания, обявиха от правозащитната организация “Амнести интернешънъл”, предаде в петък ББС.

По брой на смъртни наказания Ирак е изпреварван само от Китай, Иран и Пакистан.

От средата на 2004 година в Ирак са били осъдени на смърт най-малко 270 души, често след провеждането на несправедлив съдебен процес, като над 100 от тях са били обесени, се казва в доклад на организацията.

Международните сили в Ирак премахнаха смъртното наказание през 2003 година, когато Саддам Хюсеин бе свален от власт, но след това то бе възстановено от първото местно правителство с мотива, че така ще се повиши сигурността в страната.

От “Амнести интернешънъл” обаче посочват, че оттогава случаите на насилие по-скоро да се увеличили, отколкото намалели, а смъртното наказанието е допринесло за по-голямата бруталност на иракското общество. Освен това връщането на смъртното наказание противоречи на световната тенденция за неговата забрана. Според данни на организацията всяка година средно три държави премахват смъртното наказание.

През мината година са били екзекутирани 65 души, сред които и две жени. През декември самият Саддам Хюсеин също бе обесен.

“Амнести” призовава за мораториум върху смъртното наказание в Багдад и настоява американските и британски сили за сигурност да не предават на иракчаните задържани, които са били осъдени на смърт.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?