Пребитият журналист Антон Луков беше опериран във Варна

Пребитият вчера главен редактор на в. "Черноморие" Антон Луков претърпя операция на лицето и в момента е в добро следоперативно състояние, съобщи дежурният лекар във Варненската многопрофилна болница за активна лечение "Св. Анна" д-р Валя Иванова. Тя отказа повече информация за състоянието на пострадалия, но подчерта, че липсва опасност за живота му.

При нападението вчера сутринта, журналистът е бил удрян от неизвестни лица с метална тръба и ритници. Лекарите установили средна мозъчна травма, счупени челюст и ръка.

Шефът на РДВР-Варна ген. Петров обяви, че имало задържани за побоя, които обаче не били разпознати от Луков като нападатели и били освободени. След като Луков се възстанови и даде показания, работата по случая ще се засили, каза Петров.

Антон Луков е известен в града с острите си нападки срещу варненски политици. В публикациите си той отправя в прав текст обвинения в корупция и връзки с групировката ТИМ към кмета на Варна Кирил Йорданов. Последният му коментар по темата от преди ден е под заглавие "Опасни връзки".

37-годишният Луков беше пресаташе на бившия варненски кмет Христо Кирчев. През 1999 г. той премина в щаба на тогавашния кандидат за кмет и сегашен НДСВ-депутат Борислав Ралчев от "Граждани за Варна" и работи срещу кампанията на Добрин Митев. Заради това след изборите, спечелени от БСП-кандидата Кирил Йорданов, Луков беше изключен от СДС.

През 2001 г. той подкрепи кампанията на Симеон Сакскобургготски и стана член на партията му. Преди 2 години създаде електронното издание "Днес плюс" и стана пресаташе на варненската организация на НДСВ. Преди няколко седмици оглави варненския вестник "Черноморие".

Според неофициална информация, семейството на журналиста е било следено от няколко дни от неизвестни лица. Районният прокурор Георги Манасиев съобщи, че се работи по няколко версии - от лично естество до служебни конфликти. Съществуват данни и за заплахи, срещу които Луков не е подавал жалби, допълни Манасиев. Според него са установени вече данни, които могат да спомогнат за разкриване на извършителите на деянието.

Българската медийна коалиция (БМК) поиска среща с ръководството на МВР, на която да потърси гаранции, че случаите на саморазправа с журналисти ще бъдат разследвани докрай, а виновните ще понесат наказанието на закона. БМК осъди с декларация нападението над Антон Луков.

"С огромно съжаление трябва да констатираме, че това далеч не е първият случай на посегателство над колега през последните години. Недопустимо е, че поръчителите и извършителите на подобни саморазправи с журналисти по правило остават неразкрити и ненаказани. А това създава благодатна среда за все повече и все по-брутални нападения над представители на медиите", се казва в декларацията на БМК. От началото на тази година има седем нападения над журналисти, чиито поръчители са останали неразкрити.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?