Предизвикателството - да върне доверието в европейската интеграция

Бившият премиер на Люксембург и бивш лидер на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, избран днес от ЕП за председател на ЕК е известен като ловък посредник, който е в сърцето на европейския валутен съюз в продължение на 25 години. Той е единственият действащ европейски лидер от времето, когато се водеха преговорите в Маастрихт през 1991 г.,
поставили основите на единната европейска валута.

Сега обаче той ще бъде изправен пред сериозното предизвикателство да възвърне общественото доверие в процеса на европейската интеграция и да задържи ЕС заедно, коментира във вторник агенция Ройтерс.

Петдесет и девет годишният Юнкер беше премиер на Люксембург в продължение на 19 години. Юнкер беше начело на Еврогрупата в разгара на битката за спасяване на еврозоната от дълговата криза. Като лидер на Еврогрупата той ръководеше заседанията на министрите на финансите на страните от еврозоната в момент, в който те договориха спасителни планове за пет закъсали страни членки, затегнаха правилата за бюджетна дисциплина и договориха политика на икономии, пораждайки недоволство срещу ЕС в редица страни.

Като председател на ЕК Юнкер ще трябва да съживи най-влиятелната институция на блока, в която работят над 20 000 души, както и да направлява политически и икономически реформи,
по които 28-те имат много различни позиции. Хора, работили със Юнкер, си задават въпроса как този понякога раздразнителен човек ще се справи с предизвикателството да управлява толкова голяма институция, в която има толкова много бюрокрация.

Задачата му няма да бъде улеснена от британския премиер Дейвид Камерън, който през юни го определи като "неподходящия човек, номиниран в неподходящо време за поста".

Юнкер е син на стоманолеяр, който е бил заставен принудително да влезе в нацистката армия след нахлуването на нацистите в Люксембург през 1940 г.

Политическите и социалните възгледи на Юнкер са формирани от детството му в поствоенния период в семейство на християни и членове на синдикати. Бащата на Юнкер е синдикалист, а самият Юнкер става член на Християнсоциалната партия през 1974 г., допълва ДПА. Пет години по-късно той се дипломира като юрист в Университета в Страсбург във Франция.

Правителствената му кариера започва през 1982 г., когато е назначен за държавен секретар в правителството. Юнкер става финансов министър на Люксембург, когато е само на 34 години.

В Европейската народна партия - европейската десница, Юнкер е по-скоро в лявото ѝ крило. Той подкрепя идеята за въвеждане на национална минимална заплата за всички страни членки, посочва Ройтерс.

Юнкер отдавна е противник на това, че Великобритания се ползва от правото да не прилага някои разпоредби на европейското законодателство в областта на трудовото право, като например лимита върху работните часове.

Юнкер от дълго време е възприеман като духовен син на бившия германски канцлер Хелмут Кол.

Бившият премиер на Люксембург изпитва носталгия по онези дни, в които Европейският съвет, доминиран от големите страни членки, имаше по-малко власт и в ЕС преобладаваха методите на общностното управление. При тази система ЕК имаше единствено правото да инициира закони, отчитащи общите европейски интереси, страните членки и ЕП съвместно прилагаха законите, а Съдът на ЕС ги подкрепяше.

Според Юнкер този институционален триъгълник е бил нарушен в последното десетилетие и е изгубил силата си. "Европейската комисия изгуби влиянието си, което е лошо за общите интереси", заяви неотдавна той.

Юнкер е телегеничен, заклет пушач и говори четири езика.

Споделяне

Още от Европа