Предпазното споразумение с МВФ ще бъде за около 130-140 млн.долара

Предпазното споразумение с МВФ ще бъде около 130-140 милиона долара за двете години, каза министърът на финансите Милен Велчев.Очакваше се тази сума да бъде около 300 милиона преди да започнат преговорите с мисията във вторник.

Тъй като по всяка вероятност няма да се стигне до използването на тези средства, а по тях се плаща такса "ангажимент", целта е да минимизираме тази такса, посочи министърът в предаването "Неделя 150" на БНР. По думите му има всички основания да се мисли, че споразумението с МВФ освен, че ще е първото предпазно споразумение, вероятно ще е и последното с МВФ.

Една от договореностите е следващият бюджет да запази в реално равнище средствата за фонд "Работна заплата" в бюджетния сектор, т.е. ако те се увеличават, това да не е повече от размера на инфлацията, каза Велчев.

Очаква се известно ограничаване на ръста на кредитирането, посочи министърът. По думите му кредитите ще са повече след една година, но дебатът се води дали да са 30 на сто повече или 50 на сто повече. ДДС няма да падне от 20 на 18 на сто догодина, каза Велчев, който преди дни обясни, че това спадане е разчетено за четири години напред.

Намеренията ни за следващата година включват намаление на преките данъци и по-малко като размер увеличение на акцизите, посочи той. Догодина може да сме свидетели на намаление на ДДС, но това е една идея, която тепърва ще се дискутира в НДСВ и се надявам, че ще залегне в предизборните обещания на партията, каза Велчев.

В отговор на въпрос може ли България да има 10 на сто икономически растеж догодина, финансовият министър каза, че може да има такъв еднократен ръст, ако се депозира голяма част от фискалния резерв в търговски банки или се изразходва, но фискалният резерв ще е необходим за изплащане на външния дълг, който още е над 8 млрд. евро. Според Велчев важното е икономическият растеж да е устойчив и да се ускорява. За ръст 10 на сто са необходими много дълбоки структурни промени, които нито предишното правителство, нито сегашното още е осъществило, добави той.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?