Предплатените GSM-услуги у нас най-скъпи в Източна Европа

Тарифите за предплатени GSM-услуги у нас са най-скъпи в сравнение със страните от Източна Европа. Това показва проучване на водещия консултант в сферата на телекомуникациите Даймънд клъстър, което сочи още, че цените на мобилните ни услуги са значително над средните в Изотчан Европа.

Фирмата бе поканена от БТК, за да направи независима оценка на пазарната стойност на третия GSM-лиценз. Той е издаден твърде късно в сравнение с други европейски пазари и ще трябва да печели клиенти от МТел и Глобул, заяви Християн Терфлот, партньор в Даймънд клъстър, цитиран от БТА.

Появата на третия мобилен оператор у нас през 2005 г. ще повиши конкуренцията и ще доведе до намаляване на цените и подобряване качеството на услугите, каза Терфлот.

Анализът оценява нетната настояща стойност на мобилната телефония на БТК на 91 млн. долара. След сравняване на данни от пазарни показатели и лицензионните разходи, консултантската фирма определя стойността на лиценза за третия GSM-оператор на 12 млн. долара. Даймънд клъстър е на мнение, че нивото на лицензионните разходи спрямо стойността на мобилния оператор е около 13 процента, уточни Терфлот.

Според консултантите първоначално заплатената от БТК лицензионна такса от 33,2 млн. долара напълно покрива обхвата от лицензионните стойности.

Още от Бизнес