Предполагаем нацистки командир арестуван в Германия

Германските власти арестуваха днес 86-годишен германец по подозрение, че като нацистки командир през 1945 г. е отговорен за няколко кланета в словашки села. Мъжът бе арестуван в петък в дома си в Мюнхен по съдебно нареждане, предадоха информационните агенции.

Прокурори в града заявиха, че Ладислав Нижнянски е заподозрян, че е ръководил убийството на 164 цивилни, сред които 70 жени и 51 деца под 18 години през януари 1945 г. Той командвал специален германски отряд за борба с чехословашките партизани, който в последните месеци на Втората световна война извършил няколко кланета в селата Остри Грун и Кляк.

Нижнянски е натурализиран германски гражданин. Той е обвинен също, че разпоредил да бъдат убити 18 еврейски граждани в селището Ксина през февруари 1945 г.

След войната той избягал в Западна Германия и работил като журналист за финансираното от американското правителство Радио Свободна Европа.

Низнански е осъден на смърт от чехословашки съд през 1962 г. в негово отсъствие, но отрича да е извършил убийствата, като казва, че е бил само преводач.

Прокурорите са започнали да разследват случая през 2001 г. по искане на словашкото правителство.

Споделяне

Още от Свят