Председателят на бразилския парламент бе обвинен в корупция

Едуардо Куня

Главният прокурор на Бразилия повдигна обвинения за корупция срещу председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня и срещу бившия президент на страната Фернандо Колор ди Мело, който сега е сенатор, съобщи БТА.

Председателят на Камарата на депутатите Едуардо Куня е обвинен в получаване на пет милиона долара подкупи в рамките на мащабна корупционна схема в бразилския петролен концерн "Петробраз" (Petrobras). Прокурорите твърдят, че Куня е получил парите между 2006 и 2012 г. във връзка с построяването на два кораба за сондажи. Освен това той е обвинен и в пране на пари.

Обвиненията срещу Фернандо Колор ди Мело все още не се съобщават. Двамата политици отричат да са извършили нещо нередно.

Едуардо Куня, член на влиятелното Бразилско демократично движение, от месеци създава пречки за инициативите на Русеф в конгреса, докато тя се опитва да прокара мерки за икономии и други законопроекти, целящи да задвижат бразилската икономика. През тази година очакванията са икономиката на Бразилия да се свие с два процента.

"За Дилма това е позитивно развитие, тъй като Куня бе една от големите заплахи за политическата ѝ стабилност", каза Тиаго Арагао, политически анализатор в базирания в Бразилия "Арко адвайс".

Съгласно бразилските закони обвинения срещу конгресмени и други високопоставени държавни представители могат да бъдат повдигани само пред Върховния съд, който ще се произнесе след години, отбелязват агенциите.

Прокурорите твърдят, че милиарди долари са били дадени като подкупи, които са включвали плащане на политически назначени мениджъри в "Петробраз" в замяна на договори на завишени цени.

Прокурорите смятат, че част от парите са отишли за кампаниите на управляващата Работническа партия и нейните съюзници, както и в ръцете на десетки конгресмени, които са разследвани. Смята се, че различни компании, включително най-големите строителни фирми в Бразилия, са плащали милиарди, за да получат изгодни договори с "Петробраз".

Президентката Дилма Русеф, чийто рейтинг падна до едноцифрено число, не е обвинена, макар че е била енергиен министър и председател на надзорен борд на "Петробраз" по време на нарушенията. Тя отрича всякакво участие в корупционната схема, но ключови представители на нейната Работническа партия бяха арестувани. Дилма Русеф многократно е уверявала бразилското общество, че разследването няма да спре.

Хиляди бразилци се събраха в четвъртък вечерта на митинги в подкрепа на Дилма Русеф, но броят им бе по-малък от този на демонстрантите, които поискаха в неделя оставката ѝ, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?