Председателят на Европейския съвет похвали Тръмп за заявения ангажимент към НАТО

Доналд Туск и Доналд Тръмп

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства подкрепата, която Доналд Тръмп изказа вчера за трансатлантическите отношения, но допълни, че не знае дали това е признак за промяна в политиката на американския президент, предаде Ройтерс.

Тръмп заяви вчера в Полша, че застава твърдо зад ангажиментите за взаимна отбрана в НАТО и разкритикува Русия в навечерието на срещата на Г-20 в Хамбург.

Туск, бивш полски премиер, който е изразявал опасения заради привидната склонност на Тръмп за сближаване с Русия за сметка на Европейския съюз, заяви днес пред журналисти в Хамбург: "Чух вчера във Варшава изненадващи дипломатически слова от американския президент за трансатлантическата общност, за сътрудничеството между САЩ и Европа, за нашата обща политическа традиция и цивилизация, за готовността му да защити цялата западна общност".

"Отдавна чакаме да чуем тези думи от президента Тръмп, но истинският въпрос е дали това е било нещо еднократно, или нова политика. Президентът Тръмп каза вчера във Варшава, че е лесно да се говори, но важни са делата. Първият тест ще е срещата ни тук в Хамбург", каза Туск.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?