Предупреждение от Швейцария за привържениците на Брекзита

"Внимавайте как гласувате по въпроса за свободното движение"

Предупреждение от Швейцария за привържениците на Брекзита

Шокиращи резултати от референдум, призоваващ за контрол върху мигрантите от ЕС, създаде сериозно главоболие за политиците, които трябва да се съобразят с волята на народа, без да изложат на риск достъпа до единния европейски пазар.

Не, не става дума за Великобритания, а за Швейцария.

Дом за над един милион граждани на ЕС, Швейцария гласува на 9 февруари 2014 г. за налагане на квоти върху миграцията, потенциално разтрогвайки двустранното споразумение с ЕС за свободното движение на хора. Това обаче би могло да задейства така наречената "клауза на гилотината", според която се анулират още шест други двустранни споразумения, в това число и за въздушния транспорт, пътищата, железопътния транспорт и селското стопанство.

Правителството, което вижда малко начини, за да избегне това, може да няма друг избор освен да поиска от избирателите да преразгледат решението си и това би могло да е предупреждение за Великобритания. Но дори вариантът за преразглеждане на решението е труден.

Швейцария е един от моделите, които някои от привържениците на Брекзита сочат като пример за европейска икономика, която процъфтява извън ЕС. Но през 1999 г., за да договори достъп до европейския единен пазар, Швейцария трябваше да се съгласи на двустранни споразумения, които позволяват свободното движение на работници от някои европейски страни.

Европейски лидери казват, че ще поискат подобни условия за свободно движение, ако Великобритания запази лесния си достъп до европейския пазар - позиция, която според признанията на британски представители прави трудно постигането на ограничения на миграцията, както искат избирателите, като същевременно се запази свободната търговия, от която се нуждаят компаниите.

Подобно на Великобритания, гласоподавателите в Швейцария не се вслушаха в съвета на правителството да осигурят победа с малка преднина на референдума, кампанията за който беше оглавена от крайнодесните популисти.

Швейцарският референдум беше подкрепен в селските райони с малко мигранти като за контрол върху миграцията от ЕС се обявиха 50,3 процента. Това обърка плановете на бизнеса и породи неочаквана дилема за правителството. Швейцария сега трябва до февруари да приложи обвързващия резултат от референдума.

Сега сме в ситуация, която е едновременно деликатна и парадоксална, каза швейцарският преговарящ с ЕС Жак де Ватвил пред швейцарски банкери по-рано този месец преди референдума за Брекзит.

Чужденците съставляват една четвърт от населението на неутралната алпийска страна, която въпреки че е извън ЕС е в Шенгенската зона за свободно движение. 300 000 работници пътуват до Швейцария всеки ден от съседните Франция, Италия и Германия.

Швейцарските политици сега изглежда са изправени пред избора или да приемат законодателство, което ЕС ще отхвърли, денонсирайки едностранно техните споразумения с ЕС, или да се надяват резултатите от вота от 2014 г. да бъдат преобърнати чрез нов референдум.

Не виждам никаква възможност за ЕС да направи каквито и да е отстъпки на Швейцария, казва Рене Шуок, преподавател в Женевския университет и автор на книги за швейцарско-европейските отношения.

Като резултат от референдума Швейцария вече беше извадена от европейската програма Еразъм за университетски обмен. След като правителството приеме законодателство, за да приложи резултатите от референдума, "клаузата на гилотината" ще сложи край на редица други двустранни договори, които имат по-широк обхват на действие.

Кампания за преобръщане на резултатите от референдума от 2014 г. вече е в ход, но ще е необходимо мнозинство от 26-те швейцарски кантона, както и от населението, за да се случи това. Което означава, че вероятността за успех е малка, казва Шуок.

Някои във Великобритания наблюдават внимателно швейцарския казус, за да си извлекат поука. Според кампанията за оставане в ЕС той показва, че победилата кампания за излизане от ЕС може и да не бъде в състояние да изпълни обещанията си.

Изобщо не е ясно дали Швейцария ще може да постигне набелязаните цели, каза британският министър на външните работи Филип Хамънд, който оглави кампания за оставане в ЕС срещу кампанията за напускане, също оглавявана от водещи фигури от неговата управляваща Консервативна партия.

Някои от моите колеги от Консервативната партия към момента приказват неща от сорта на: Ще бъде честно да договорим достъп до свободния пазар и няма да има нужда да имаме свободно движението, заяви Хамънд пред радио Би Би Си миналата седмица. Опасявам се, че тези изказвания просто издават липсата на разбиране на политическата действителност в ЕС. Нещата ще бъдат много по-сложни, допълни той.


Де Ватвил, швейцарският дипломат, отговарящ за намирането на решение на проблемите на страната с ЕС, казва обаче, че изход има. Швейцарците може би ще трябва да гласуват отново.

"Накрая швейцарският народ ще е този, който ще вземе решение, защото няма друг възможен сценарий. Много вероятно е в скоро време едната или другата страна да обявят нов референдум", допълва Де Ватвил.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?