Преговорите по иранския ядрен въпрос: "подновено чувство за цел"

Енрике Мора, Сн. ЕПА/БГНЕС

Координаторът на преговорите за съживяване на споразумението за иранската ядрена програма Енрике Мора каза след възобновяването днес на разговорите между оставащите страни по сделката, че вижда подновена воля от всички участници, включително Иран, за постигане на договореност. Предстои обаче тя да бъде проверена, когато преговарящите навлязат в подробностите през идните дни, добави Мора, цитиран от Ройтерс.

"Това, което усетих тази сутрин, беше, че. . . сред всички делегации има подновено чувство за цел във връзка с необходимостта да се работи и да се постигне договореност за съживяване на Съвместния всеобхватен план за действие", заяви представителят на Европейския съюз пред репортери, използвайки пълното наименование на споразумението от 2015 г.

Главният ирански преговарящ Али Багери Кани каза, че е подчертал сериозните намерения на своята страна в преговорите. Иран продължава обсъжданията въз основа на предишните си позиции, уточни той.

"Иран има сериозни намерения за постигане на споразумение, ако бъде подготвена почвата . . . Фактът, че всички страни искат преговорите да продължат, показва, че всички страни искат да преодолеят различията", заяви Кани пред репортери след подновяването на разговорите във Виена.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?