Преговорите за съставяне на правителство на Северна Ирландия се провалиха

Британският министър по въпросите на Северна Ирландия Джеймс Брокеншайър

Демократичната юнионистка партия (ДЮП) и републиканската партия "Шин Фейн" не се споразумяха за съставяне на правителство на националното единство в Северна Ирландия въпреки постигнатия напредък при преговорите, заяви британският министър по въпросите на Северна Ирландия Джеймс Брокеншайър пред телевизия "Скай нюз".

Министърът подчерта, че при тези обстоятелства Лондон ще е принуден да въведе пряко управление в региона, за да осигури непрекъснатост в работата на държавните служби, средствата за финансирането на които ще бъдат изчерпани още в края на ноември.

Нито едно правителство не може просто да бездейства и да допусне това да се случи. Затова сега правя необходимите стъпки за внасяне в британския парламент на законопроект, който да гарантира на населението на Северна Ирландия работата на държавните служби, добави Брокеншайър.

Ирландската националистическа партия "Шин Фейн" също обяви, че преговорите с ДЮП са се провалили, посочва Ройтерс.

""Шин Фейн" е разочарована, че след последните седмици на преговори те приключват с провал. Направихме всичко по силите си да бъдем гъвкави", заяви пред журналисти водачката на партията Мишел О'Нийл.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734