Прекратени са договорите с фирмите, наети да събират дълговете на абонатите

Сегашният изпълнителен директор на “Топлофикация – София” Георги Рогачев е прекратил договорите с трите фирми, които са били наети от предишния директор Валентин Димитров да помагат при събирането на задълженията на абонатите, предаде в сряда Дарик радио. Според одита , извършен в “Топлофикация” от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), на тези фирми са изплатени 878 хил. лв., без да е извършван контрол по дейността им.

Трите фирми, които е трябвало да съдействат за събиране на дълговете на абонатите на дружеството, са “Финанс Инженеринг”, “Сема Меркет” и “MDM-S”. Според одиторите от АДФИ на тези фирми често е плащано в аванс, без да има контрол изпълняват ли задълженията си. В доклада им е записано, че представената от изпълнителите информация не е анализирана, не е установен приноса на фирмите за всяко постъпило плащане от нередовните абонати, за което на фирмите са плащани възнаграждения.

На въпрос , ясно ли е към датата на прекратяване на договорите, каква част от възложените за събиране дългове са били събрани, от “Топлофикация” са обяснили пред Дарик, че тези три фирми са имали ангажимент само да напомнят на абонатите , че закъсняват с плащането на сметките.

Агенция “Джей моделс”, която е трябвало да извършва рекламни услуги по договор с “Топлофикация – София”, е възстановила сумите по договора, заедно с процента, предвиден като неустойка – общо около 15 хил. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?