Премиерът Бинали Йълдъръм поема и ръководството на турската икономика

Бинали Йълдъръм

Лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и премиер на Турция Бинали Йълдъръм ще управлява и икономиката на страната. Йълдъръм бе назначен за председател на Икономическия координационен съвет и на Висшата планова комисия. Това са двата най-главни поста в икономическото ръководство на страната, съобщава БТА в кореспонденция от Истанбул.

В предишния кабинет на Ахмет Давутоглу считаният за един от най-добрите финансисти Мехмет Шимшек заемаше тези две длъжности. В предишния мандат Шимшек впоследствие влезе в конфликт с Ердоган заради натиска на президента върху независимостта на централната банка. Шимшек заедно с другия много опитен икономист Али Бабаджан, който не бе включен в проектосъстава на новото правителството, защитава тезата за независимост на централната банка за лихвената политика. Мнозина предполагаха, че именно заради този конфликт и Мехмет Шимшек ще бъде отстранен.

Това не стана. Шимшек стана вицепремиер, но предишните му функции бяха орязани. Все пак Шимшек заедно с Нуреттин Джаникли, също вицепремиер, ще бъдат помощници на Йълдъръм в икономическата политика.

Освен двамата, в Икономическия координационен съвет участват министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, който е зет на Ердоган, министрите на финансите, на развитието, на водите и горите, на транспорта.

Шимшек се ползва с доверието на финансовите пазари, особено по отношение на лихвената политика и свързаните с нея валутни курсове.

Когато се заговори, че той няма да бъде включен в проектосъстава на новия кабинет, курсът на долара скочи от 2.90 на 3.02 лири само за няколко часа. Но след като бе огласено, че е включен в проектолистата, доларът спадна до 2.93 турски лири.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?