Премиерът Борисов: Няма индикации за бежанска вълна към България

Около 50 българи са били настанени временно в консулството в Истанбул

Кадър от срещата на премиера с ресорните министри и шефовете на спецслужбите

“Към момента няма индикации за бежанска вълна по границата с Турция“, обяви в събота следобед премиерът Бойко Борисов пред медиите след второто за деня съвещание с представители на службите заради опита за военен преврат в Турция.

От съображения за сигурност 230 български военнослужещи все пак са разположени на българо-турската граница.

"Границите няма да бъдат поставени под натиск, заедно с турската страна ги подсигуряваме", коментира премиерът, но напомни, че конфликтът в южната ни съседка не е напълно овладян.

Борисов посочи, че напрежението спада, но отново препоръча на българите да отложат пътуванията си за Турция. В отговор на въпрос дали има информация за пострадали българи, той каза, че знае толкова, колкото и медиите.

“Към този момент това, което знаете вие, знаем и ние. Държим самолет в готовност да излети за Турция, ако е необходимо да се окаже помощ на български граждани“, каза Борисов.

Малко след 12 часа на обяд трите пропускателните пункта по границата са били отворени. Преди това Турция беше затворила сухопътните си граници.

Съболезнования

През деня Бойко Борисов се срещна с посланика на Турция в София Сюлейман Гьокче. Той е предал съболезнования на близките на загиналите, а дипломатът е благодарил за изразената позиция и за реакцията на България по граничните пунктове.

"Г-н Гьокче ми предаде специални поздрави от турския премиер Бинали Йълдъръми и от негово име ми благодари за деликатното и навременно изявление в нощта срещу събота", каза Борисов. "Уверих посланик Гьокче, че страната ни очаква мирна развръзка на ситуацията", каза Борисов във Фейсбук.

Българите в Турция

Общо 50 български граждани, които са останали блокирани на летище "Ататюрк", са били настанени в българското консулство в Истанбул, съобщи БНТ. Сънародниците ни са били превозени от летището с коли на консулството

По първоначална информация се очакваше сънародниците ни да се приберат с полета от Истанбул, който каца в 14.10 часа. Полетът обаче беше отменен. Няма да се състои и обратният полет от София до Истанбул в 15.05 часа.

Споделяне

Още от България