Премиерът гаси напрежението в Габрово с оставка на шефа на полицията

Няма незадържани роми за извършено престъпление, има незадържани българи, каза Борисов

Премиерът гаси напрежението в Габрово с оставка на шефа на полицията

Премиерът Бойко Борисов поиска и получи незабавно оставката на шефа на полицията в Габрово Борислав Бончев заради размириците в града, който продължават трети ден. Напрежението възникна след като трима души от ромски произход нападнаха продавач в денонощен магазин.

"Никой не трябва да се заиграват с тези страхове. Полицията е за това, за да не го допусне", каза премиерът, който е на визита в Дубровник. "Когато се прибера (в България) и министърът на вътрешните работи се прибере, оставката (на шефа на полицията) ще е решението. Това би трябвало да реши проблема", допълни Борисов.

По-малко от час след това комисар Борислав Бончев обяви, че напуска позицията.

Междувременно Бойко Борисов отхвърли твърденията на националистите, че държавата не се справя с т.нар. "ромска престъпност". "Няма незадържан ром, извършил престъпление, има незадържани българи. От 12 000 души в арестите и затворите - 10 000 са роми", каза премиерът.

Няколко часа по-късно в Габрово за трети път имаше протест, предизвикан от нападението в местния магазин. На нежаго дойдоха около 500 души, а присъствието на полиция и жандармерия беше засилено. До сблъсъци този път не се стигна.

Сблъсъците

Не така беше в четвъртък вечерта. Тогава протестиращи и жандармерия влязоха в сблъсък. Демонстранти се опитаха да пробият кордона на органите на реда, за да влязат в ромски жилища в района на бившата консервена фабрика.

При безредиците пострада местен телевизионен екип. Видеооператорът Даниел Стефанов е с четири шева на главата и сцепена вежда. Пострадала е и жена, каза Стефанов пред бТВ.

Един полицай също е пострадал леко, съобщи главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция" в МВР на извънреден брифинг в Габрово в петък сутринта.  По думите му има задържани девет души след безредиците тази нощ.

"Взели сме мерки във всички посоки. Не сме се съобразявали изобщо кой какъв етнически произход има. Едно общество, когато няма закони, може да се самоунищожи, което не може да го допускаме. Първата цел е да се успокои ситуацията и да се въведе ред на територията на общината", каза  на брифинга в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев, който преди да влезе във властта беше кмет на града.

Протестът в четвъртък вечерта през погледа на МВР

Заради протестите в Габрово в четвъртък е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред от страна на Областната дирекция на МВР в града и "Жандармерията".

Около 800 - 900 души се бяха събрали на протеста в четвъртък вечерта в центъра на Габрово, каза Христо Терзийски. По думите му след около два часа мирен протест, хората са се разделили на три лъча.

По време на шествията са се обособили групи от младежи на възраст около 20 и 25 години. Към 21– 21:30 часа те са предприели действия, с които са нарушили обществения ред - хвърляне на камъни, бомбички, слагане на маски на лицата си, за да не бъдат разпознати. Задържани са четирима. Срещу трима от тях ще бъдат образувани досъдебни производства за противоправно пречене на орган на власт да изпълни своите задължения, каза Христо Терзийски.

Той уточни, че има един задържан, защото е бил без лични документи. Към 22:30 часа са задържани още четирима за проверка по възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. По този случай ще бъде образувано досъдебно производство, каза Терзийски.

Томислав Дончев: Протестирайте мирно

Вицпремиерът Томислав Дончев призова хората в Габрово да протестират мирно, за да не се стига до безредици и инциденти.

"Призивът ми към всички е нека това да се случва по мирен начин, нека това да се случва без да има заплаха за живота и здравето, на който и да е български граждани", каза Томислав Дончев.

По думите му пострадалите протестиращи са отнесли удари от "приятелски огън".

Според Дончев илюзия е да се смята, че всичко случващото се в Габрово е предизвикано само и единствено от инцидента преди няколко дни, когато трима роми пребиха магазинер.  "Не, това са грешки, трупани от години. Тук невинни няма", каза вицепремиерът.

"Целта ни днес не е да генерираме измамно спокойствие. Вчера макар и за кратко се прибрах както съм свикнал пеша и сам. Преди да кажа каквото и да било друго, трябва да изясня нещо. Какво прави държавата в момента? Какво правят силите на полицията и жандармерията? Те не се тук да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са тук да пазят обществения ред, здравето, живота, имуществото на гражданите, общинското и държавното", допълни Дончев.

Според него не може да се позволява хаос и заплахи за здравето, на който и да било гражданин, както и да се руши.

"Абсолютна илюзия е обаче, че след като това се случи ще продължим постарому. Това е илюзия, защото едва ли очаквате от мен да го кажа – гневът на хората е справедлив. Освен всички силови мероприятия за опазване на обществения ред, ние водим и диалог с хората. С всички без значение на каква позиция и с какви искания са. Хората са гневни, от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания", коментира Дончев.

Той посочи, че са взети незабавни мерки за въдворяването на спокойствие на територията на общината, като някои от тях вече са в ход.

Община Габрово започна събарянето на незаконни и изоставени постройки, в които се бяха настанили да живеят роми.

Освен това парламентът прие на първо четене промени в закона, с които се обвързват социалните плащания с посещението на децата в клас. Те предвиждат при пет неизвинени отсъствия в рамките на месец, социалната помощ да се спира за една година.

Битият оператор: Излиза, че полицията бие журналисти и майки

Версията на бития оператор Даниел Стефанов очаквано се различаваше от тази, представена от управляващите. Той каза, че е бил ударен в гръб с палка от силите на реда, които ударили и жена.

"Значи жандармеристите бият журналисти и майки - така излиза", каза Даниел Стефанов пред бТВ.

Той уточни, че друг полицай му е помогнал да се добере до линейката.

Споделяне

Още по темата

Още от България