Премиерът на сепаратистка Абхазия е загинал в катастрофа

Поне една жертва в Москва, след като автомобил се вряза в група хора

Генадий Гагулия

Премиерът на Абхазия Генадий Гагулия е загинал при пътнотранспортно произшествие късно в събота, при завръщането си от Сирия.

Това обяви на уебсайта си абхазкото правителство, цитирано от ТАСС.

В изявлението се посочва, че инцидентът е станал по пътя между Южна Русия и Сухуми в сепаратисткия регион.

ТАСС съобщи, че Гагулия се е връщал от посещение в Сирия и цитира говорител на правителството, според когото шофьорът на автомобила и охранителите на премиера не са били ранени.

Виновник за катастрофата е водачът на автомобил ВАЗ Хаджарат Тарсман от село Евандрипш, който бил под въздействието на наркотици, обясниха от прокуратурата.

Говорителят на прокуратурата Даур Амичба сообщи, че в кръвта му няма алкохол, но анализът за употреба на наркотици е дал положителен резултат. Прессекретарят на президентството на Абхазия пък беше категоричен, че случилото се е нещастен случай и дума не може да става за терористичен акт.

През май Сирия призна независимостта на отцепилите се от Грузия Южна Осетия и Абхазия и установи с тях дипломатически отношения.

Междувременно, друг инцидент също причини смрътта на поне един човек.

Автомобил Фолксваген Поло се е врязал в група хора на Новочеркаския булевард в Москва, в резултат на което е загинал поне един човек, съобщиха спешните служби на руската столица в неделя сутринта, цитирани от ТАСС.

Пострадали са девет души, а загиналият е издъхнал на път за болницата.

По данни на ТАСС сред пострадалите има 17-годишен тийнейджър.

От Инспектората по пътна безопасност са потвърдили пред ТАСС за инцидента. Било е уточнено, че всички участници в инцидента са граждани на Киргизстан.

Шофьорът, идентифициран също като гражданин на Киргизстан, е задържан. Той умишлено насочил колата си към хората, след кавга в близко кафене.

Мъжът се скарал с няколко души, след което, ядосан, излязъл от заведението и се отправил към колата си. Той изчакал другите участници също да напуснат кафенето, след което насочил автомобила към тях.

От полицията заявиха, че не става дума за терористичен акт.

Споделяне

Още от Европа