Премиерът на Словакия нарече журналистите "мръсни проститутки"

Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че някои журналисти са "мръсни, антисловашки проститутки". Той реагира така на отправени в медиите обвинения, че правителството е нарушило правилата за обществените поръчки при организирането на културни мероприятия, свързани със словашкото председателство на ЕС, предаде Ройтерс.

Фицо се ядоса, когато на редовната пресконференция след днешното заседание на правителството му бе зададен въпрос за тези обвинения. След като произнесе тирадата си срещу журналистите, премиерът подчерта: "Аз стоя зад думите си. Вие не информирате, вие се борите срещу правителството".

Според него отправените обвинения от Зузана Хлавкова и от антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" са "целенасочена атака с цел да бъде компрометирано словашкото председателство на ЕС", което приключва през декември.

Хлавкова бе член на екип на външното министерство, натоварен да организира културни събития по повод на словашкото председателство, включително и една церемония през февруари за представяне на неговото лого. На пресконференция в понеделник тя обвини своите началници, че са ѝ оказали натиск да заобиколи обществената поръчка за церемонията и направо да работи с агенция за организиране на събития, близка до управляващата лява партия "Смер" на премиера.

По същия начин, добави тя, бил организиран и концертът, отбелязал началото на словашкото председателство през юли, като за него били похарчени повече от полагащите се пари.

"Трансперънси" пък писа на сайта си, че е помолила три разследващи организации в страната да проучат извършените нарушения.

На днешната пресконференция в Братислава говори и външният министър Мирослав Лайчак, който също отхвърли обвиненията срещу правителството.

Споделяне

Още от Европа