Премиерът насърчи депутатите да си замразят заплатите

"След като няма за никой, няма да има никой”, коментира премиерът Бойко Борисов в петък по повод по-високите възнаграждения, които получават народните представители от началото на годината. Тези възнаграждения се формират по формула, залегнала в правилника на парламента и която се прилага от години.

Председателят на НС Цецка Цачева заяви преди ден, че се обмисля възможност заплатите да бъдат замразени, но това ще бъде решено следващата сряда на председателски съвет.

"ГЕРБ поддържа дисциплината, морално и правилно е, след като казваме, че няма да има вдигане на заплати и толкова е трудно с парите, по никакъв начин не трябва да вземат повече нито депутатите, нито министрите, нито който и да било”, заяви Борисов.

Премиерът каза още, че подкрепя идеята да се промени формулата, по която се изчислява заплатата не само на народните представители, а и неговата.

Размерът на заплатата на народните представители е определен в правилника на НС. Възнаграждението не е фиксирано, а зависи от средномесечните възнаграждения в обществения сектор.

Преди ден Цачева отрече твърденията за "увеличение в пъти" на заплатите на депутатите и допълни, че повишение има, но то е със 111 лева за всеки един от първите три месеца на 2010 г., което е съобразено с данните на НСИ.

Според парламентарния правилник председателят на НС получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение на народен представител, което възлиза на три средни работни заплати за обществения сектор.

В четвъртък Цачева коментира, че възнаграждението ѝ е 3576 лв., а на народен представител - 2307 лева.

Депутатите обаче получават процентно увеличение за участието си в комисии, както и ако са членове на ръководството на НС.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?