Премиерът няма идея какво да прави от това правителство, заяви Татяна Дончева

Премиерът Симеон Сакскобургготски няма идея какво да прави от това правителство. Той има искрено желание правителството да продължи колкото се може по-дълго, да не му създава проблеми, да не стават скандали, да не влиза в разправии, но той не е наясно какво да прави.

Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Татяна Дончева в предаването "В десетката" на бТВ.

По думите и премиерът е зависим от икономическите лобита, които са му наредили правителството и мнозинството, и знае, че не може да прави съществени размествания без да наруши съществено баланса на интереси. "Но има да решава проблеми, а не знае откъде да потърси допълнителен резерв и няма такъв. Еманацията на проблема е в самия него. Той не може да се справи с обичайните отговорности на един министър-председател", допълни Дончева.

Според депутатката действията на премиера като криенето от журналисти и т.н не могат да бъдат компенсирани с назначаването на трети вицепремиер. Дончева изрази съмнение, че вицепремиерът Пламен Панайотов ще може да координира действията на външния министър Паси и на вътрешния Петканов, които са сред поверените му ресори.

Управлението навлезе във фаза на негативизъм от страна на обществото и ако политическите сили не разберат, че позицията на безучастни странични наблюдатели не може да им дава още дълго време позитиви, защото хората започват да се озлобяват срещу всички. Според Дончева останалите политически сили трябва да започнат подготовка за предсрочни избори, за да не излязат нещата в един момент извън контрол. Единствена тя от левицата лансира тезата за предсрочни избори и при обсъждането на промените в кабинета в пленарна зала.

Днес Дончева прогнозира, че резултатите от местните избори ние можем да се окажем в ситуацията от края на 1996 година, когато хората казваха "Тези да си отиват, не ни интересува какво идва след това", каза Дончева. Затова според нея политическите сили трябва да се споразумеят за срок от 6 месеца или една година за предсрочни избори. Но според нея не трябва да се допуска "предизвикване на предсрочни избори под заплахата за хвърляне на камъни"

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?