Премиерът откри пречиствателна станция в Созопол и обеща за догодина чисто море

сн. архив

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха в събота пречиствателната станция на Созопол.

”Сърцето ми се къса като чуя по новините за разлив на фекални води. Това е такава антиреклама за нашия туризъм и Черноморие, каквато никаква няма. То не е направено не от 30 години, а от 1330, но е факт, че ги няма. Затова аз винаги благодаря на партиите, които ни подкрепят, че има стабилно правителство и парламент, факт е че това нямаше да го има”, каза премиерът Борисов на откриванета на съоръжението.

Той припомни, че този проект е бил спиран няколко пъти, а това е важна за региона придобивка. Борисов информира, че преди няколко месеца са били открити пречиствателните станции в Поморие, Аксаково, Бургаски регион, а в края на октомври ще бъде готова и тази в Несебър. „

”Догодина ще можем да се къпем много по-спокойно в Черно море. Ще ни остане Приморско и ги приключваме. Само за Бургас по тази програма са вложени половин милиард за пречиствателни станции и водоснабдяване под земята”, допълни премиерът.

В пречиствателната станция на Созопол са инвестирани 75 млн. лв по ОП ”Околона среда” .

”С пречиствателната станция, която днес открихме в Созопол и със софийския завод за отпадъци, който пуснахме, наказателните процедури към България приключват”, каза още премиерът.

Съжалявам, че и тази година имаше тук-там разливи, но не мога с боичка да ги нарисувам. Виждате какви огромни съоръжения, какви тръби, километри, които идват от ниска денивелация и се качват на високо, с огромни помпи и след това се връщат бистри в морето. Огромни усилия се полагат”, заяви Борисов.

Споделяне

Още от Европа