Премиерът пита енергийния регулатор как формира цената на тока

Премиерът Бойко Борисов настоя председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов в писмен вид да представи подробни данни по значими граждански въпроси, съобщиха от правителствения пресцентър.

Шушулов, чийто мандат изтича на 10 септември, трябва да отговори как се формира регулираната цена на тока за бита и промишлеността и каква заплата получават членовете на органа. Министър-председателят е поставил срок на председателя на ДКЕВР до 3 септември да предостави писмено информацията.

Шушулов трябва да представи подробни данни как се изпълнява разпореждането за връщане на едномесечното отчитане на електроенергията от страна на енергийното дружество ЧЕЗ. Председателят на ДКЕВР трябва да отговори също какво знае извършените реални инвестиции от електроразпределителните и електроснабдителните дружества към края на 2008 г. и за ефекта от тях за потребителите, изразен в подобряване на качеството на енергията и на услугите.

Премиерът задава и важния въпрос как се формират действащите крайни тарифи на електрическата енергия за стопански и битови потребители.

Борисов очаква информация и за достигната степен на изпълнение на законовите правомощия на ДКЕВР по отношение на регулирането на ВиК услугите, включително изпълнение на бизнес планове, цени, регулаторни проверки.

Последният поставен въпрос от страна на премиера е за средната месечна работна заплата (вкл. допълнителни плащания) към края на 2008 г. и към последния месец на тази година на членовете на комисията и на администрацията на ДКЕВР.

Споделяне

Още от България