Премиерът разговаря с роми по повод празника им - 8 април

Роми поискаха днес от премиера да бъде разгледана стратегията за българския етнически модел, която в момента не действала в правилната посока. Симеон Сакскобургготски прие за разговор на "Дондуков"1 представители на ромски организации по повод празника на ромите - 8 април. Гостите на премиера бяха избрани от двамата депутати роми Александър Филипов от НДСВ и Тома Томов от левицата.

Бедността, безработицата, неграмотността, медийният образ на ромите са били основните теми на срещата.

За първи път Международният ден на ромите - 8 април започва да се отбелязва преди 32 години в Лондон, където на Първия световен ромски конгрес се създава нова, световна организация на ромите, съобщи БТА.

Цветелина Узунова, директор на правителствената информационна служба заяви след срещата в МС, че ромите обяснили на премиера, че не му държат сметка за изпълненото и неизпълненото покрай датата 6 април, а са при него за да намерят заедно изход от съществуващите проблеми.

Премиерът повдигнал въпроса за образованието и посещението на училищата от ромските деца. "За съжаление не се знае колко точно са тези училища и какъв ресурс ще е необходим за тях", посочиха ромските представители в отговор на въпрос какви конкретни решения са взети в полза на ромските деца и срещу нарастващата неграмотност сред общността.

Това, което изрично е било подчертано на срещата, е да няма сегрегация в тези училища. Според ромите фактът, че учебните заведения се намират в ромските гета не означава, че са ромски, защото преподавателите там са завършили български университети и би трябвало да бъдат квалифицирани и отговорни, а не такива, които са изгонени от други училища.

Ромите с висше образование да имат равни шансове при постъпване на работа, поискаха гостите-роми от премиера.

Според Виолета Драганова, ромите не бива да бъдат поставяни само в отрицателна или положителна светлина от медиите, а да се търси балансът. Темата за ромите не бива да се изважда от контекста на живота на цялото общество, подчерта Драганова, която е журналист от ромски произход.

"Преди 14 години ромите, заедно с българите, живееха достойно на равни начала, имаше инженери в заводите, лекари в болниците, имаше професори - цигани, в учебните заведения, а сега, че ги няма, имате малко и вие вина", каза Тома Томов към журналистите, в отговор как ромите ще поемат своята отговорност като част от обществото.

Не всички ромските организации имаха свои представители на днешната среща при премиера. Сред поканените бяха представители на Национално сдружение "Единство", на фондация "Апел", на граждански обединение от Ловеч, на движение "Съгласие", съобщи БТА.

Ромското население в България е трето по численост и относителен дял при всички преброявания досега, като към 1 март 2001г. ромите са 370 908 души или 4.7 %, съобщиха от Националния статистически институт /НСИ/.

През изминалото столетие населението от ромската етническа група е нараснало с 281 359 души или 4.1 пъти. В началото на новото столетие ромската етническа група в сравнение с 1992 г. се е увеличила с 57 512 души, или с 18.4 %. Ромите обитават всички области, а най-висок е делът им сред населението на областите Монтана -12.5 % и Сливен -12.3 %. Най-нисък е делът им сред населението на област Смолян.

В 138 общини делът им е по-висок от средния за страната. 57 от тях относителният дял на ромите е над 10 %, а в 6 общини делът на ромите надхвърля 20% . В община Николаево, област Стара Загора всяко четвърто лице принадлежи към ромската етническа група, а в община Котел делът на ромите е най-висок сред всички останали общини - 27.3%

Българския като майчин език използват от 7% от ромите, а турския език - 6.5 %.

В Сливен ромите почистиха квартал "Надежда"

Жителите на ромския квартал "Надежда" в Сливен отбелязаха международния ден на ромите - 8 април, със спортни прояви и концертна програма с участието на местни състави. За целта местната управа отпусна 250 лв и осигури топки и спортни екипи за победителите в спортните турнири по колоездене, футбол на малки врати, шах и лекоатлетическа щафета Ден преди празника много от ромите се отзоваха на поканата на кметския пълномощник Йордан Марков и се включиха в пролетното почистване на домовете си и улиците в квартала.

В Шумен избират "мис и мистър Рома 2003"

Шуменската ромска общност отбеляза празника си с шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните. Късно днес празникът ще завърши с концерт, в който ще участват ромски състави.

За празника в Шумен се проведе конкурс за мис и мистър "Рома 2003" и футболен турнир между три ромски отбора от кварталите "Витоша", "Бялата пръст" и Дивдядово. Организатори на честването са общината, областта, Културно-просветната циганска организация в града, фондациите "Неве Дрома" и "Интеретнос" и ромското читалище "Екипе".

НДСВ нахрани 40 ромчета от Варна в "Макдоналдс"

Днес около 40 деца от ромски произход във Варна бяха почерпени с обяд в ресторант "Макдоналдс" по случай Международния ден на ромите. Инициативата е на ромски активисти и ръководството на НДСВ в града, съобщи БТА.

Обядът беше предвиден за 20 деца, но в ресторанта дойдоха почти двойно повече. "Това са деца от кварталите на Варна, с които работят ромските организации и общинската комисия за работа с етническите малцинства", съобщи Живко Ников, областният координатор на НДСВ - Варна.

В Кюстендил свири оркестърът на Горан Брегович

Оркестърът за сватби и погребения на Горан Брегович "Ъндърграунд" ще свири пред ромите в Кюстендил по случай на Международния ден на ромите, съобщи председателят на читалището в ромския квартал Сашо Ковачев. В безплатния концерт ще участват още кюстендилският ромски оркестър "Три звезди", балет "Рома" и други местни художствени колективи. За проявата бяха отпуснати 1 000 лева от Националния съвет по демографските и етнически въпроси към Министерски съвет, както и още 2000 лв. от община Кюстендил.

Видинските роми хвърляха цветя в Дунав

Видинските роми участваха в голямо шествие в централната част на града и под звуците на духовата музика на оркестъра на "Братя Ангелови" хвърлиха цветя в река Дунав, заедно със запалени свещи. В церемонията по случай международния ден на ромите, участваха и много българи. Шествието беше предвождано от свещеници от Видинска митрополия начело с Видинският владика Дометиан.

Празникът продължи с голям концерт на централния площад "Рома" в квартал "Нов път". Фолкзвездите Софи Маринова, Джаго и Альоша пяха за ромския квартал и под звуците на "Джелем, джелем", танцуваха млади и стари. Заедно с ромите да празнуват и да ги поздравят бяха дошли видинският кмет д-р Иван Ценов, който днес празнува и своя 44-ти рожден ден, и представители на областния управител.

Във Видин работят единствената в страната кабелна телевизия и национално радио"Рома", които предават на ромски и български език.

Кючек в Пловдив

С кючек Джафара на площад "Стефан Стамболов" в Пловдив ромите от града поздравиха кмета Иван Чомаков по случай Международния ден на ромите. В продължение на два часа оркестър "Рома" с ръководител Максим Томов огласяше центъра на града с популярна ромска и българска народна музика. Организатор на честването е фондация "Рома" с председател Антон Карагьозов.

"Нашата цел е да популяризираме празника - Световния ден за солидарност с ромската общност", заяви Карагьозов. Центърът на честването обаче бе квартал "Столипиново", където в ОУ "Димчо Дебелянов" рано сутринта започна турнир по футбол. В надпреварата се включиха 10 отбора, представители на четирите квартала с компактно малцинствено население. В програмата на честването бяха включени и кушии - надбягвания с конски каруци по централния булевард "Ландос" в "Столипиново".

Кебапчета и вино в Силистра

Ромски лидери от осем области на страната дойдоха в Силистра за днешния Национален ромски събор, организиран от фондация "Бедни братя", каза ръководителят на фондацията Никола Янакиев.

Съборът започна с детско шествие в памет на ромите -жертви на войните и дискриминация. Шествието премина през централната част на Силистра и завърши на брега на Дунав, откъдето децата хвърлиха цветята за помен в реката. Финансова и организационна помощ за подготовката и осъществяването на проявата оказаха Силистренската общината, областната администрация и фирми от Силистренско. Благодарение на това бяха осигурени и лакомства за близо 1 500 деца, над 2 000 кебапчета и повече от 500 литра вино за сборяните.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?