Премиерът заложи на Шулева, Василев и Панайотов

Премиерът Сакскобургготски обяви промените в кабинета, които се състоят главно от вътрешни размествания и отстраняване на трима министри на НДСВ - на транспорта Пламен Петров, на здравеопазването Божидар Финков и на образованието Владимир Атанасов.

Компрометираният в яхтения скандал Пламен Петров ще остане в кабинета като съветник на премиера или шеф на Агенция по съобщенията след силен натиск от "Новото време" и различни групировки.

В кабинета не влизат нови фигури

Вицепремиерът и социален министър Лидия Шулева поема министерството на икономиката, а Николай Василев сменя Пламен Петров като министър на транспорта и високите технологии (както ще се преименува ведомството). И двамата остават вицепремиери. Същият пост заема и бившият шеф на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, който ще координира работата на всички ведомства в процеса на евроинтеграция.

Кемал Еюп, ДПС:
"Господин министърът на вътрешните работи имаше и продължава да има подкрепата на ДПС. Може би известна роля е изиграла и нашата подкрепа, за да не бъде сменен, защото нашето становище е, че има какво да се желае и то не малко за борбата с престъпността, но това не зависи само от вътрешния министър. След като ПГ на НДСВ единодушно са подкрепили оставането на Георги Петканов на поста в МВР, означава, че няма проблеми с неговата лоялност или роля на дестабилизатор на управлението".

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов, чиято съдба бе неясна до последния момент, остава в кабинета по настояване на ДПС.

Правителството напуска и един от двамата представители на ДПС - министърът без портфейл Неждет Моллов. Постът му ще заеме Филиз Хюсменова, сегашен зам.областен управител на Силистра, която вече ще отговаря за правителствената комисия за защита при бедствия, аварии и катастрофи.

Освен нея, други външни фигури в кабинета не се появяват. Начело на социалното, образователното и здравното министерства застават сегашни заместник министри - Христина Христова вместо Шулева, Игор Дамянов вместо Атанасов и Славчо Богоев вместо Финков.

Продължава пазарлъкът за Агенцията по туризма

Симеон се съобрази с искането на Доган и хранително-вкусовата промишленост ще бъде преместена от икономическото в земеделското министерство, където начело е Мехмед Дикме от ДПС. Туризмът също се отделя в агенция начело със сегашния ресорен зам.министър на ДПС Димитър Хаджиниколов. Както стана ясно обаче, все още продължават пазарлъците с ДПС дали агенцията да е с ранг на държавна - към Министерския съвет или да остане към министерството на икономиката, каквито планове имаше премиерът.

Симеон обяви промените първо пред Политическия съвет на НДСВ, а след това и пред парламентарната група, която ги приела с овации. Предвижда се да бъдат приети от Народното събрание в четвъртък с гласовете на мнозинството от НДСВ и ДПС. Лявата и дясната опозиция обявиха рокадите за симулация на промени.

"Новото време" и групировки лобират Пламен Петров да остане

Освобождаването на Пламен Петров от министерския пост предизвика вълна от явен и скрит натиск за неговото запазване в кабинета. В подкрепа на министъра се обяви варненската групировка ТИМ, клубът "Новото време", варненският депутат от НДСВ Борислав Ралчев.

Час след като Симеон официално обяви промените в кабинета, депутати от "Новото време" съобщиха, че Пламен Петров не е изгонен от правителството, а сам си е подал оставката и че ще стане съветник на премиера. Версията бе потвърдена от правителствения говорител Димитър Цонев, който по-късно допълни, че Петров може да оглави Агенция по съобщенията, след като този ресор бъде извъден от бъдещото министерство на Николай Василев.

Зам.-шефът на ПГ на НДСВ Мирослав Севлиевски от "Новото време" се е срещнал с премиера преди заседанието на Политическия съвет, където бяха обявени рокадите.

Пламен Петров, Милен Велчев и Мирослав Севлиевски бяха тримата участници в "яхтения" скандал, снимани заедно на яхта в Монако с Иван Тодоров - Доктора, сочен от МВР като крупен контрабандист.

"Премиерът ясно и точно подчерта, че Пламен Петров се ползва с неговото доверие и че ще има функции, които малко по-късно ще определи за него. Ще бъде човек, от който премиерът и правителството ще ползват услугите му", заяви и варненският депутат Борислав Ралчев, който преди няколко месеца нападна Петров затова, че не е съгласувал с депутатите стратегията за Български морски флот.

Нововремци търгуват гласове за Панайотов срещу пост за Петров

Нововремци пуснаха сред журналистите и версията, че вицепремиерският пост без портфейл на Пламен Панайотов е проформа и бившият шеф на ПГ остава без реални правомощия. Според други източници обаче Симеон съвсем умишлено е дал на Панайотов мандат да наблюдава евроинтеграцията, тъй като това е единствената формулировка, която касае абсолютно всички ведомства и дава възможност на вицепремиера да контролира всички министри.

Според същите източници, именно тази сутрин Симеон е договорил със Севлиевски по-елегантното напускане на Пламен Петров от правителството, срещу подкрепата на депутатите от "Новото време" за поста на Панайотов.

Симеон: Панайотов ще ми помага за най-важното - ЕС и НАТО

"Отдавна търсех човек да ми помага в нелеката ми задача на министър-председател", заяви Сакскобургготски пред репортери, обяснявайки решението си да вземе Панайотов за вицепремиер. От думите на Симеон стана ясно, че бившият шеф на ПГ ще наблюдава и действията във връзка с присъединяването ни към НАТО. "Панайотов ще има за задача да координира прилагането на препоръките и очакванията на ЕС вътре в страната. Целта ни е да дадем ясен и силен сигнал на нашите партньори, че сме твърдо решени да изпълним програмата, с която ще станем пълноправни членове на двете организации", каза Симеон.

В отговор на въпрос той специално уточни, че е много доволен от работата на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и целта на новия вицепремиер била не да засили преговорния екип с Брюксел, а ефективното прилагане на евроизискванията вътре в страната.

Без обяснения Симеон обяви разместванията на вицепремиерите Шулева и Василев, които остават негови заместници.

Днес премиерът призна единствено грешка при избора на министър на здравеопазването преди две години. "Може би личната ми грешка е, че бях преценил, че е редно доктор да оглави министерството. Виждаме, че може би мениджърската страна е доста по-съвременна и това е част от еволюцията въобще в политиката на нашето правителство", заяви Симеон. Славчо Богоев, който ще замести доктора Божидар Финков на поста, е икономист и досега е отговарял за финансовия сектор в министерството на здравеопазването.

Липсата на здравна и образователна реформи са сред най-критикуваните проблеми от страна на МВФ и Световната банка. Игор Дамянов, който замества начело на министерството на образованието филолога Владимир Атанасов, също е с икономическо образование.

Симеон специално подчерта, че при промените е търсена приемственост.

Връщането на хранително - вкусовата промишленост от икономическото на земеделското министерство Симеон обясни както с българската практика допреди няколко години, така и с опита в ЕС.

Вицепремиерите Шулева и Василев определиха промените в правителството като проява на приемственост, доверие и екипност. Двамата декларираха, че ще си сътрудничат както помежду си, така и с третия вицепремиер Панайотов.

Смяната на социалното с икономическото министерство Шулева определи като израз на изключително голямо доверие на премиера, желание да се продължи по-успешно започнатото от правителството и най-вече с желание за успешно завършване на мандата и управленската програма.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?