След "изпусната" реплика на Дянков за премахване

Премиерът защити плоския данък, но се зачуди защо левият Станишев го е въвел

Бойко Борисов

След като в събота финансовият министър Симеон Дянков "подхвърли" пред Дарик, че плоският данък не е най-доброто нещо при криза и след някоя и друга година може да се помисли за премахването му, в неделя премиерът Бойко Борисов охлади "реформаторското" мислене на заместника си и обяви, че сегашното облагане няма да се променя.

"Изпуснатата" реплика на Дянков обаче послужи на Борисов за повод да настъпи пак предшественика си.

"Плоският данък неслучайно го въведоха социалистите, защото е несоциален", заяви в Бургас пред журналисти той.

На практика фирмите след като бъдат обложени, на база 7% влизат данъци в държавата, а в една Швеция са около 70%, в Германия са 60% средно от това, което изработи един човек, му го прибира държавата и го дава на социално слабите", започна обяснението си Борисов.

"В България това е 7%. Така че Станишев като говори за социална държава, да каже защо са го въвели. То ни отиваше ние да го въведем и щяхме да го въведем, ако я нямаше икономическата криза”, каза още той.

При вече въведено облагане с плосък данък едва ли в следващите години ще се отиде към премахването му, каза обратното на министъра си Борисов.

"Простата причина е, че данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите", заключи той.

Премиерът коментира и желанието на военните освен да получат по-високи заплати през следващата година, да се запазят старите условия на пенсиониране. "По времето на комунизма репресивният апарат на държавата ползваше много привилегии. Приоритети при нас са образованието, здравеопазването, културата, археологията, да възстановим спортните бази", каза Борисов и продължи по адрес на военните.

"В най-голямата криза платихме най-голямата техника, за какво могат да са недоволни. Всички искаме високи заплати, но бюджетът на държавата е това. Следващата година, когато държавата има повече пари, ще повишаваме нататък. Сега повишаваме пенсиите, минималната работна заплата. Просто толкова пари има държавата, толкова сме си произвели”, заяви премиерът.

За проектобюджета коментарът му бе, че той е " възможно най-добрият".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?