Премиерите на Шотландия и Фландрия осъдиха ареста на каталунски министри

Шотландският премиер Никола Стърджън

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън осъди решението на испански магистрати да поставят временно под стража осем души от каталунското регионално правителство, уволнено от Мадрид, след като едностранно обяви областта за независима, предаде Франс прес.

"Каквото и да мисли някой за Каталуня, грешно е да се хвърлят в затвора избрани от народа ръководители и това трябва да бъде осъдено от всички демокрации", написа Стърджън в Туитър.

"Разногласията за бъдещето на Каталуня са политически. Те трябва да бъдат решени по демократичен път, а не като се хвърлят зад решетките политическите опоненти", добави ръководителката на шотландското правителство.

Мярката за неотклонение задържане под стража бе наложена на каталунските регионални министри заради ролята им в опита за отделяне на автономната област от Испания. Очаква се днес да бъде издадена европейска заповед за арест на отстранения от поста председател на каталунското правителство Карлес Пучдемон и четирима негови министри, които се намират в Белгия и отказаха да се явят пред съда.

 

Герт Буржоа, министър-председателят на Фландрия, която в миналото също е имала сепаратистки стремежи, също осъди в петък задържането на уволнените каталунски министри и призова ЕС да посредничи в спора, съобщи Ройтерс.

Озадачен съм, че в днешна Европа е възможно да бъдат затваряни демократично избрани лидери, каза Буржоа.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?