Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Препоръки на ЕК до 10-те държави - кандидатки

0 коментара

Европейската комисия оповести констатациите и препоръките си към 10-те страни, които ще станат членки на ЕС догодина, предадоха Ройтерс и Франс прес в обобщения по темата:

Естония

Според ЕК страната трябва спешно да преразгледа трудовото си законодателство и да осигури равни условия на труд за мъжете и за жените. Правителството в Талин трябва да въведе правила за взаимно признаване на квалификацията в някои професии. Икономическите постижения на Естония остават постоянни, посочва комисията, но по думите ѝ "експанзионистичната фискална политика" представлява риск за макроикономиката на страната, особено поради задълбочаващия се текущ дефицит.

Кипър

Островната държава е призована да подобри безопасността на търговските доставки и механизмите за плащания в земеделието, макар че ЕК установява като цяло напредък в подготовката ѝ за членство. Докладът привлича вниманието към политическо разделение на Кипър, което е заплаха за шансовете на Турция да започне преговори за членство в ЕС. Кипър трябва да подобри сигурността на своя морски флот, а състоянието на публичните финанси на страната се влошава, посочва ЕК.

Латвия

Латвия се представя най-зле измежду трите балтийски държави, които бяха в състава на разпадналия се Съветски съюз, а от догодина ще се присъединят към ЕС, обявява ЕК. Рига трябва да усъвършенства данъчната си система, в частност за ДДС, да подобри работата на своите митници и спешно да реформира системата си за професионална квалификация. Борба с корупцията, укрепване на администрацията, намаляване на броя на недовършените съдебни процеси и по-добър санитарен контрол в производството на храни са препоръките на комисията към Латвия.

Литва

Литва е обявена за "отличничка" измежду трите балтийски страни, но въпреки това комисията посочва, че страната не е успяла да си изработи изчерпателна фискална стратегия, в която да са описани финансовите задължения на местната и централната власт. Като най-сериозен кръг от проблеми са липсата на система за контрол върху риболова и несъвместимата с ЕС система за професионална квалификация в Литва. Правителството във Вилнюс е упрекнато, че изостава със създаването на агенции за управление на земеделските евросубисидии. Според ЕК Литва трябва да се бори по-ефективно с корупцията и организираната престъпност, а също да подобри сътрудничеството си по въпросите на миграцията и политиката за предоставяне на убежище.

Малта

Подобно на Кипър, другият средиземноморски остров Малта получава задачата да подобри сигурността на своя морски флот. Правителството в Ла Валета трябва също както други бъдещи членки да създаде по-скоро институции за управление на селскостопанските субсидии от Брюксел. Малта е призована също да спази обещанието си да ограничи държавните субсидии за корабостроителниците в страната.

Полша

Полша получава най-дълъг списък с препоръки в сравнение с останалите девет страни, заедно с които от догодина ще стане член на ЕС. Най-спешната задача пред тази страна с развито селско стопанство е да създаде агенции за разпределение на многомилионните земеделските субсидии от ЕС. Кабинетът във Варшава трябва да съкрати бюджетните разходи, за да предотврати увеличаването на държавния дълг, да ускори приватизацията и преструктурирането на тежката си промишленост, в частност минния, стоманодобивния и химическия сектор, посочва Европейската комисия.

Поляците трябва да повишат хигиенните и ветеринарните си стандарти, да установят контрол върху риболова, да приемат закони за взаимно признаване на професионални дипломи, най-вече в здравния сектор. Правителството не трябва да накърнява независимостта на полската централна банка, трябва да положи повече усилия за изкореняването на измамите, за засилването на държавните служби, в борбата срещу прането на пари, казват еврокомисарите. Те призовават Полша да охранява по-добре правата на интелектуалната собственост и да укрепи законодателството си за обществени поръчки, за да облекчи финансирането на проекти от фондовете на ЕС.

Словакия

Европейската комисия очаква от Словакия законови мерки за изкореняване на корупцията в области като конфликт на интереси, финансиране на политическите партии и лобиране. Страната също не е напреднала достатъчно в изграждането на ведомства за усвояване на земеделските евросубсидии и в повишаването на санитарните си стандарти. Комисията окачествява като забележително представянето на Словакия в икономическата област, но приканва нейното правителство да продължи работата си за установяване на фискална консолидация и за подобряване на финансовия сектор и пазарния надзор.

Словения

Въпреки че инфлацията остава ключов проблем за Словения, обявява ЕК, страната демонстрира забележително представяне в макроикономиката в сравнение с останалите девет страни, заедно с които от догодина ще влезе в ЕС. Към словенците също има препоръка да направят съвместима с ЕС системата си за професионална квалификация, да продължат борбата с корупцията и по-добре да защищават интелектуалната собственост. Любляна трябва окончателно да ликвидира държавния инвестиционен фонд Словенска корпорация за развитие.

Унгария

Според Франс прес в доклада си ЕК е показала червен картон на Унгария заради земеделието. Страната е приканена да предприеме "незабавни и решителни мерки" за създаването на агенции за работа със селскостопанските субсидии от съюза, да подобри санитарните стандарти в производството на храни и да работи по-усилено за изработването на програми за развитие на изостаналите си райони. Комисията смята, че макроикономическата ситуация в Унгария се влошава и че борбата с корупцията все още е първостепенна задача.

Чехия

В доклада на ЕК се посочва, че макроикономическата ситуация в Чехия се е запазила стабилна, но е констатирано известно разстройство в областта на обществените финанси. Комисията установява, че властите в Прага трябва да подобрят мерките за безопасност в хранителната промишленост и да приемат закони за взаимно признаване на професионални квалификации, да подобрят транспортните закони и да ускорят реформата в пенсионното, социалното и здравното осигуряване. Съдилищата и администрацията в Чехия трябва да бъдат укрепени, а корупцията все още е проблем, твърди ЕК.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.