Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Преразпределението на новосъздадения продукт бе по-малко през миналата година

7 коментара
Преразпределението на новосъздадения продукт бе по-малко през миналата година

През седмицата бяха публикувани предварителните данни за изпълнението на консолидирания бюджет за 2006 г. Ако се вземе предвид практиката досега, тези данни би трябвало да са достатъчно близки до окончателните и позволяват анализ на ситуацията през миналата година.

Приходите в консолидирания бюджет надхвърлят 20 млрд. лв., което означава нарастване с 2.04 млрд. лв. спрямо 2005 г. Следователно се потвърждават прогнозите на ИПИ още от началото на годината за значително преизпълнение на заложените в бюджета приходи.

Според плана при приемането на Бюджет 2006 приходите в него трябваше да бъдат 18.258 млн. лв. – тоест преизпълнението е с 1765.4 млн. лв. или почти 9.7%. Този факт потвърждава тезата, че при съставянето на бюджета се използва твърде консервативен подход, който води до подценяване на приходната част. Разбира се, трябва да се спомене, че някои фактори – например цените на петрола – въздействаха в посока нарастване на приходите с по-голяма скорост, но все пак значителното преизпълнение вече се превърна в практика, за да бъде отдадено само на непредвидими обстоятелства.

Преизпълнението при отделните данъци се различава значително, като изглежда размерът му няма пряка връзка с изменението на данъчните ставки през 2006 г. При корпоративните данъци преизпълнението е с 23.3%, въпреки че не бяха предприети съществени изменения. Аналогична е ситуацията при данъка върху доходите на физическите лица, където преизпълнението е с 27.4%.

Основните опасения при съставянето на бюджета бяха свързани с понижението на пенсионните осигуровки с 6 процентни пункта и нарастването на дела на втория стълб с 1 пункт. Все пак това не доведе до сътресения в системата, а резултатите показват, че и тук има преизпълнение на приходите. При заложени данъчни приходи на социалните фондове с изключение на НЗОК от 3043.2 млн. лв. са реализирани 3276.9 млн. лв. или изпълнението е 107.7%, докато при здравните осигуровки, чиято ставка не беше променена, изпълнението е 99.5%.

Освен това общите приходи от осигуровките се понижават в значително по-малка степен от очакванията в бюджета.

Като цяло изпълнението на данъчните приходи е с 8.5% над предвиденото, а нарастването спрямо 2005 г. е с 18.6% или 1823.5 млн. лв. Това означава, че данъчното бреме се е повишило спрямо създадения доход в икономиката (очаквано номинално нарастване с около 14.4%), с което се продължава тенденцията от последните няколко години. Все пак равнището на общите приходи и помощи се повишава с 11.3%, тоест нараства по-бавно от брутния вътрешен продукт, което означава, че по-нисък процент от новосъздадения доход се преразпределя от държавата спрямо 2005 г.

Аналогична е ситуацията и с бюджетните разходи – техният растеж през 2006 г. е в размер на 7.5%, като също се наблюдава преизпълнение спрямо предвиденото. Заложените разходи в бюджет 2006 бяха в размер на 18258 млн. лв., докато действително извършените са 18267.4 млн. лв. Разликата не изглежда голяма (0.05%), но трябва да се има предвид, че беше възможно част от средствата изобщо да не бъдат похарчени. През 2006 г. изразходването на средствата не беше равномерно, като стремежът за постигане на голям излишък в бюджета доведе до отлагане на някои разходи в края на годината.

Заедно с това някои нереформирани системи като здравеопазването натрупаха дългове, които в крайна сметка бяха покрити от държавния бюджет. Други традиционни получатели на средства в края на годината са общините, както и някои бюджетни предприятия. Като съществен разход също така се очертават и коледните добавки към заплатите на бюджетните служители, които не се ограничават само с 13 заплата. Резултатът от тези разходи е, че през месец декември бяха похарчени както всички реализирани приходи от 2004.3 млн. лв., така и допълнителни 757.8 млн. лв. (разликата между излишъка в края на ноември и този в края на декември).

Следователно общият размер на държавните разходи само през декември е 2.76 млрд. лв. (почти 5.8% от БВП за годината). Ефектът от това е временно нарастване на търсенето и на потреблението, по-висок дефицит по текущата сметка и покачване на цените на някои стоки - тоест той до голяма степен противоречи на целите на фискалната политика през годината.

Самите цели – реализирането на голям по размер излишък (почти 3.7% от БВП), за да се ограничи дефицитът по текущата сметка вероятно имат противоположен ефект – те ограничават частните спестявания като отнемат повече ресурси отколкото са необходими за публичния сектор. Тези 1756 млн. лв. (и поне още 400 млн. лв. изразходени набързо през декември) можеха да се използват вместо това са пълната отмяна на данъка върху доходите и въвеждането на нулева ставка при данъка върху печалбата, или намаление наполовина на осигурителната тежест, което би имало силен действително позитивен ефект за икономиката като цяло. Потвърждение за това е развитието на трудовия пазар при намалението на осигуровките с едва 6 процентни пункта през 2006 г., което се съпровожда с нарастване на официалната заетост и доходи.

Разбира се значителното намаление на данъците не е единствено решение за всички проблеми в държавата, но то значително би улеснило и гражданите, и бизнеса при тяхната работа. Все още държавата не изпълнява достатъчно добре част от своите функции като защита на правото на собственост и справедливо правораздаване, както и прекомерно регулира някои дейности, което създава големи квазиданъчни разходи за хората. Намалението на данъците означава разширяване на свободата да разполагаш с плодовете на труда и предприемчивостта си и повишава стимулите за това. В дългосрочен аспект това води до по-бърз стопански растеж и по-високи доходи. След като беше изпълнена основната цел на правителството за членство на страната в Европейския съюз, трябва да се обърне повече внимание и на истинската цел – как българите да забогатеят по-бързо и да живеят по-добре.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. imperialist
  #8

  akcizi i diwotiii

 2. h
  #7

  Hajde sega, tezi pisheshtite dali sa v Bylgaria, ili sa bivshi komunistcheta spisvashti ot vyn. dyrzhavata njamala ikonomika - hajde, hajde, razbira se, che sme naj-bednite v evropejskija syuz, no ikonomika ima. ako po komunistichesko vreme seljandurite komunisti ne bjaha se pogrizhili tolkova, mozhehme i poveche da imame. i ako polu-gramotnoto naselenie ne glasuvashe za komunistite postojanno, pak shteshe da e po-dobre.Inflacijata vila 15% - hajde sega, tova che, njakoj si e kupil zhilishte i to e 150% po-skypo ne pravi inflacijata 15%. che danycite sa vse oshte visoki za kachestvoto na uslugite, koito poluchavame, po tova spor njama.

 3. Вели
  #6

  Това да не ви е Иванкостовото време - да съдят жена му за разлика от 7300 лв платени данъци поради различни методики на изчисление.Пример - ако вие / вашата фирама/ разполага с данъчна фактура за която трябва да заплатите данък в размер на 7300 лв , а фирмата, която е издала не е радовна - то и вашата фактура става нередовна и отпада в разходната част на счетоводниея ви отчет. Така вие ставате престъпник, който е ощетил държавата с 7300 лв !!!!Ами с колко са ощетили държавата депутатите с декларациите си с невярно съдържание за доходите им ?????

 4. STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SV
  #5

  ЮДЕЙСКАТА МАЙМУНА ДЕТО ПИШЕ СРЕЩУ МЕН Автор: STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SVE Получено на: 4 Февруари 2007 20:18 ЮДЕЙСКАТА МАЙМУНА ДЕТО ПИШЕ СРЕЩУ МЕН ДА ВЛЕЗНА В СТРАНИЦАТА НА ШВЕДСКИТА ТЕЛЕВИЗИЯ И ДА ПИШЕШ СРЕЩУ МЕН ВЪВ ФОРУМЪТ ЗА АТОМНАТА АВАРИЯ ТУК .......... http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?threadID=15815&lid=puff_750459&lpos=extra_1ТАМ СЕ ДИСКУТИРАТ ВЪПРОСИТЕ ЗА ШВЕДСКАТА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА, КОЯТО СЕ СПРЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО, КАКТО И ЗА ФИЛМЪТ ДЕТО СЕ ПУСНА ПО ТОЗИ ВЪПРОС ОТ ШВЕДСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ РЕДАКЦИЯ

 5. nabliudatel
  #3

  N.B:preizpalnenie=parametar gershka!!"значително преизпълнение на заложените в бюджета приходи"=neoptimizirane(amatiorstvo)na planovite biudjetni prihodi(parametara na greshkata e goliam-9,7%.opravdanieto na tazi greshka e"за да бъде отдадено само на непредвидими обстоятелства".fiskalna politika koiato sashtestvuva samo kato ideia-na praktika tia ne sashtestvuva=" При корпоративните данъци преизпълнението е с 23.3%","Аналогична е ситуацията при данъка върху доходите на физическите лица, където преизпълнението

 6. Philips
  #2

  За всички става все по-ясна тенденцията за неконтролирани държавни разходи, глупава финансова политика и уродлива политическа наглост. Всички виждат чиновническия произвол, липсата на адекватна нормативна база, абдикация на съдебната власт и пълна импотентност на изпълнителната власт. Казвам за всички със съзнанието, че това са не повече от 100 000 човека. Всичко останало в тая държава са мазни турци и мангали, изостанали в развитието си с векове. Обаче политическата измет ни предаде на Турция за жълти стотинки и скоро "ние" ще сме някъде по света със сърца пълни с омраза, а политическата ни класа ще се превърне в преуспяващи келнери в нощните заведения на новия вилает...

 7. комунисти !!!
  #1

  значи всички са обеднели, а пенсионерите са по-бедни с почти 8% !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.